15 juni 2005 - Vandaag hebben actievoerders van ASEED Europe, XminY en Respect voor Dieren geprotesteerd bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het kantoor van de Nederlanse Biotechnologie Associatie (NIABA).
Bij het Ministerie werden kruisen geplaatst als teken van het verlies aan biodiversiteit dat zal optreden bij teelt van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's). Met een grote ventilator toonden de activisten hoe gentech zich niet aan regels laat binden, maar deze juist altijd overstijgen door verspreiding van stuifmeel in de wind. De gentechvrije sambaband trommelde de ambtenaren wakker uit hun zoete droom van de gentechbelofte. Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over het co-existentie convenant. Dit is een overeenkomst gesloten tussen conventionele en biologische boerenorganisaties over de cultivatie van ggo's op akkers naast elkaar. Wanneer dit convenant wordt omgezet in regelgeving zal het officieel de deur open zetten voor een grootschalige genetische vervuiling van de Nederlandse akkers. De Nederlandse overheid probeert al jaren om gentechnologie te promoten door flink te investeren in onderzoek naar deze ontwikkeling. Daarnaast heeft zij op Europees niveau als enige lidstaat ook nog nooit tegen een aanvraag voor toelating van ggo's gestemd. Hoewel de vergunningen door VROM worden beoordeeld, is het uiteindelijk het beleid van LNV dat bepaald of ggo's ook werkelijk worden toegepast. Minster Veerman speelt ook momenteel een grote rol in de huidige wetgeving omdat hij opdracht heeft gegeven aan de Commissie van Dijk om de co-existentie rond te krijgen met betrokkenen uit de primaire sector. Dit laatste betekent dat nooit andere belanghebbenden als milieu- en consumentenorganisaties zijn betrokken bij onderhandelingen. Dit is een omstreden besluit omdat de ethiek omtrent gentech meer is dan slechts een economische overweging.
Na het protest bij Ministerie van LNV hebben de actievoerders nog het kantoor van de lobbygroep NIABA bezocht. NIABA is de lobbygroep voor de Nederlandse gentechindustrie.De activisten maakten onder meer duidelijk dat Niaba ooit door het Ministerie van Economische Zaken is opgericht en dat de banden tussen industrie en overheid veel te nauw zijn, waar het gentechnologiebetreft. De activisten menen dat het bedrijfsleven zelf voor hun marketing moeten zorgen en daar geen overheidssubsidie voor dienen te ontvangen. Vooral niet voor het beperken van regelgeving voor zaken waar grote gevolgen aan zijn verbonden. Ook hekelden zij het feit dat de gentech industrie elke maatschappelijke inbreng op de richting van het onderzoek buiten de deur houdt.
Gentech is geen oplossing voor problemen in de landbouw of voedselketen. Het alternatief dat men probeert te presenteren veroorzaakt alleen maar nieuwe problemen voor boeren, de natuur en volksgezondheid.
Deze ontwikkeling is verder maar eenmalig tegen te houden. In de toekomst kan de introductie van ggo's niet meer teruggedraaid worden door kruisbestuiving van gewassen. Stop dus met het zaaien van verderf!
Voor meer informatie zie:
Wytze de Lange (XminY): 020-6279661
www.aseed.net
_____