Vlaamse overheid

Vandaag ondertekenden Vlaams minister-president Yves Leterme en Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois in naam van de Vlaamse overheid het zogenaamde Klokkenluidersprotocol met de Vlaamse Ombudsman, Bernard Hubeau. Klokkenluiders genieten voortaan een sluitende en unieke bescherming in de Vlaamse overheid.

Het protocol plaatst personeelsleden van de Vlaamse overheidsadministratie die onregelmatigheden melden, onder de bescherming van de Ombudsman. Dit houdt in dat in de loop van het onderzoek naar de klacht, aan het personeelslid in kwestie geen tuchtstraffen of andere sancties kunnen worden opgelegd. Met deze beschermingsmaatregel wil de Vlaamse overheid een eventuele drempelvrees van personeelsleden van de Vlaamse overheid om nalatigheden, misbruiken of misdrijven op de werkvloer te melden, wegnemen. Het protocol is dan ook een sterk signaal tegen elke vorm van doofpotpolitiek.

De maatregel kadert in het integriteitsbeleid van minister Bourgeois: "Een integere Vlaamse overheid en integer personeel kunnen alleen maar bijdragen tot het vertrouwen van de bevolking in de overheid. En dat is niet enkel cruciaal voor een goede dienstverlening waar de burger recht op heeft, maar ook voor een goede werksfeer en een sfeer van vertrouwen binnen en in de Vlaamse ambtenarij", aldus minister Bourgeois.

In de praktijk wordt de klokkenluider op eigen vraag onder de bescherming van de Vlaamse Ombudsman geplaatst. De Ombudsman gaat vervolgens na of de klacht ontvankelijk en gegrond is. Indien dat het geval is, wordt een onderzoek opgestart. De Ombudsman brengt de hiërarchische overste van het betrokken personeelslid en de functioneel bevoegde minister op de hoogte.

De bescherming van de Ombudsman houdt in dat het personeelslid gevrijwaard wordt van tuchtstraffen of andere openlijke of verdoken straffen (zoals ontslag, schorsing, overplaatsing, weigering van verlof, enz..), omwille van de melding van de onregelmatigheid. Dit tot twee jaar na het aflopen van het onderzoek naar de klacht. Indien de overste van het personeelslid toch een sanctie wil opleggen, moet hij kunnen bewijzen dat deze niets te maken heeft met de klacht.

Reeds lopende tuchtprocedures worden automatisch opgeschort tot na het onderzoek en de Ombudsman onderzoekt of er een mogelijk verband bestaat met de klacht. Hij krijgt hierbij volledige inzage van de administratieve onderzoeken die door Interne Audit zijn uitgevoerd. Indien de Ombudsman besluit dat er een verband bestaat tussen de tuchtstraf en de klacht van het personeelslid, zal hij de overste verzoeken de sanctiemaatregel te herzien. Die moet binnen een termijn van 20 werkdagen meedelen of hij hiermee akkoord gaat, zoniet is het laatste woord aan de minister van Bestuurszaken en de functioneel bevoegde minister.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---