Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Hooglanderveen, 15 juni 2005

Nummer: 15

Water en groen dragers van woonsfeer De Bron

AMERSFOORT - 'Alles leidt naar De Bron. De Bron is de spin in het web, het middelpunt van Vathorst, een eenheid die samenhang heeft met de omgeving. De Bron moet meer zijn dan een woonwijk. Het moet een culturele en recreatieve betekenis hebben voor heel Vathorst en een bijzondere plek worden binnen Amersfoort: een Bron van inspiratie'. Het zijn tot de verbeelding sprekende woorden en voor stedenbouwkundige Ashok Bhalotra dé gedachten achter de ontwikkelingsvisie van De Bron. Op woensdag 15 juni presenteerde Bhalotra samen met de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Amersfoort, P. Strengers, de ontwikkelingsvisie van de vierde woonsfeer De Bron in het i-centrum Vathorst aan de Duisterweg 6a in Hooglanderveen.

Met de presentatie van dit laatste plandeel is Vathorst wat de woonsferen betreft volledig ingevuld. De Bron krijgt, evenals grachtenstad De Laak, een stedelijke opzet. Maar De Bron krijgt beslist een ander stedelijk karakter en verschilt in dat opzicht ook sterk van de meer landelijk opgezette woonsferen de Velden en Het Lint. De start van de bouw van De Bron staat op de agenda voor 2007. De eerste bewoners krijgen in 2008 de sleutel van hun huis. De ontwikkelingsvisie die op 15 juni is gepresenteerd geeft een doorzicht naar de toekomst, een impressie van hoe De Bron er uit komt te zien. Deze woonsfeer krijgt circa 1700 woningen in alle prijscategorieën.

Eigen identiteit
Het plangebied van De Bron wordt omsloten door De Velden, is nagenoeg vierkant en 50,9 hectare groot. De Bron ligt in het hart van Vathorst en is de 'spin in het web'; hier komen ook de langzaam verkeerverbindingen (fietsers, wandelaars) vanuit heel Vathorst samen. Het plandeel krijgt een duidelijke begrenzing en een eigen architectonische identiteit. Rondom het gebied komt een watergang en een gesloten bebouwingsrand en middenin het plan een grote waterpartij. Wie De Bron binnen komt, voelt letterlijk dat hij een nieuw gebied betreedt. De Bron geeft ook op geheel eigen wijze invulling aan het thema 'een wereld van verschil'. Bij de invulling van deze laatste woonsfeer van Vathorst is rekening gehouden met de tweedeling van het gebied: het al of niet aanwezig zijn van houtwallen. Op die manier is de variatie tussen en combinatie van water en groen ontstaan. Het eigen karakter van De Bron wordt nog eens versterkt door de inrichting van de openbare ruimte met een 'eigen' trottoirtegel, het straatmeubilair en de bijzondere bruggen bij de entrees van deze wijk.

Groeien en veranderen
In de plannen voor De Bron is de waterpartij op een andere manier in het plan opgenomen dan het Ontwikkelingsplan van 1998 aangeeft. In de huidige plannen kunnen veel meer bewoners direct genieten van het grote water dan in de oorspronkelijke plannen was bedacht. Hiervoor is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Die wijziging is nodig omdat de waterpartij in de nieuwe plannen op een andere plek komt. In de oude plannen zou er een grote waterpartij gecreëerd worden op de voormalige stortlocatie van Van Heugten direct achter het i-centrum Vathorst, tussen twee bestaande houtwallen in. Maar de waterpartij zou daardoor nogal verscholen en decentraal komen te liggen. Woningen zouden alleen op de beide koppen van de waterplas gebouwd kunnen worden. In de nieuwe plannen ligt het water veel centraler, aan het assenkruis van de fietsstructuur van Vathorst en op de scheiding van het gebied met en zonder houtwallen. Bovendien kunnen er nu rondom het water woningen gebouwd worden, waardoor straks veel meer bewoners van De Bron van het water zullen genieten. En behalve de centraal gelegen waterpartij in het nieuwe plan wordt er ook een eilandenrijk gerealiseerd. Dit eilandenrijk komt op de plek van de voormalige stortlocatie. De totale hoeveelheid water voor De Bron wijzigt niet. Ook in de nieuwe plannen komt er 6,9 hectare water. De centrale waterplas heeft een afmeting van 250 x 170 meter. Het overige water komt bij het 'eilandenrijk' in de vorm van singels. Het water van De Bron komt uit het gebied zelf. Door het afgraven en saneren van de vuilstort en het afgraven van grond voor de centrale waterpartij komt er kwelwater vrij (naar boven gestuwd grondwater), dat het eilandenrijk en de centrale plas van water zal voorzien.

Waterplein
Het meest in het oogspringende element van De Bron is het 'waterplein' in de centrale plas, het natuurlijke centrum van dit plandeel. Dit plein bestaat uit twee met elkaar verbonden eilanden. Op het ene eiland wordt het voorzieningencluster gebouwd met onder meer twee basisscholen en een peuterspeelzaal, het andere wordt zowel speel-, als school- als manifestatieplein. De invulling van beide eilanden geeft de pleinen een sterk openbaar karakter. Op deze pleinen kunnen kinderen spelen, mensen elkaar ontmoeten, manifestaties, concerten, et cetera worden gehouden.

Verkeer en parkeren
In De Bron is de auto te gast. De verkeersstructuur zorgt ervoor dat sluipverkeer zoveel mogelijk wordt vermeden. Doorgaand verkeer kan het makkelijkst rijden via de randboulevard. Direct ten zuiden van het waterplein zijn bovendien autovrije straten gepland. Verder krijgt de wijk ook autoluwe straten waar alleen bewoners met hun auto's mogen komen (het eilandenrijk). Uiteraard kunnen hulpdiensten wel alle woningen bereiken. Bewoners parkeren op de achterzijde van hun kavel of op enkele tientallen meters lopen van hun woningen. Bij het voorzieningencluster kan geparkeerd worden langs de oever van het waterplein.

Kunst en cultuur
Een van de thema's van De Bron is het spelen met kunst en cultuur. Kunst en cultuur zijn essentiële ingrediënten om bewoners een gevoel van verbondenheid met hun wijk te geven. Voor de Stichting Vario Mundo is dit plandeel de uitdaging voor de komende jaren als het gaat om het combineren van ontwikkelingen op het gebied van cultuur en bouw.