Bouwend Nederland
Wijzigingsvoorstel Tracéwet: tijdwinst
In het wijzigingsvoorstel Tracéwet is een verkorte procedure opgenomen voor bestaande infrastructuur. Daarnaast staan er ook verbetervoorstellen in het wijzigingsvoorstel voor de interne werkprocessen van de overheid. Beide voorstellen leveren tijdwinst op en dat is hard nodig, aldus Bouwend Nederland. Op 16 juni a.s. wordt het wijzigingsvoorstel Tracéwet behandeld in de Tweede Kamer.
Op dit moment worden de gestelde termijnen in de Tracéwet hardnekkig en structureel overschreden. Om het effect van de verbetering van de interne werkwijze te meten, is een effectief monitorsysteem noodzakelijk. Het huidige onoverzichtelijke systeem van afzonderlijke, projectgebonden uitstelbrieven voldoet niet. Bouwend Nederland is voorstander van een halfjaarlijks rapportagesysteem om de voortgang van projecten die de Tracéwetprocedure doorlopen te monitoren. De halfjaarlijkse voortgangsrapportage die wordt genoemd in het wijzigingsvoorstel Tracéwet is volgens de vereniging van bouw- en infrabedrijven een goed systeem.
Bouwend Nederland heeft uitstelbrieven van het ministerie van Verkeer en Waterstaat uit 2002, 2003 en 2004 geanalyseerd om randvoorwaarden te kunnen bepalen voor het nieuwe monitorsysteem. Enkele aanbevelingen van Bouwend Nederland zijn: geef de reden voor de vertraging, geef een schatting van de duur van de verwachte vertraging, geef per project een overzicht van de stand van zaken, de voortgang en de redenen van vertraging, geef daarnaast ook dit inzicht ten aanzien van het totaal van projecten. Bouwend Nederland pleit er voor de aanbevelingen uit de analyse mee te nemen bij het bepalen van de wijze waarop de halfjaarlijkse rapportage wordt ingevuld zodat een effectief instrument ontstaat.
Kijk voor meer informatie in het dossier Tracéwet.
woensdag 15 juni 2005; Bouwend Nederland