FNV

CAO Supermarkten: goed pensioen en loonsverhoging

Resultaat voor CAO Supermarkten: goed pensioen en loonsverhoging - FNV Bondgenoten minder blij met naleving CAO, zeggenschap en veiligheid - Loonsverhoging en pensioen zijn goed geregeld in het resultaat voor de nieuwe CAO-supermarkten voor 200 duizend mensen. Die CAO moet gaan lopen van april 2004 tot april 2007. Vervroegd uittreden blijft mogelijk zonder premieverhoging. En gedurende de looptijd van de CAO krijgt het personeel er in totyaal 3 procent (elk half jaar 0,75 %) loon bij. FNV Bondgenoten is dus tevreden over de meest heikele punten van de maandenlang voortslepende CAO-onderhandelingen.

Over de andere punten staat de bond niet te juichen. Het resultaat dat afgelopen nacht uit het CAO-overleg rolde, wordt daarom met neutraal advies aan de leden voorgelegd. Het personeel van de supermarkten moet nu zelf de knoop gaan doorhakken. Ook het bestuur van de VGL (grootwinkelbedrijf) wil het voorstel nader bekijken. FNV onderhandelaar Jos Brocken bekijkt dat zakelijk: "Zodra de werkgevers ook maar een letter aan dit resultaat veranderen, krijgen onze leden een negatief advies van ons."

Supermarktpersoneel verdient bitter weinig, zo bleek onlangs weer uit een vergelijkend onderzoek van loonwijzer.nl. Daarom is FNV Bondgenoten extra blij met de loonsverhoging. "Sinds april 2004 is er geen nieuwe CAO en staat ook het loon stil, dus de loonsverhogingen zullen zeer welkom zijn." stelt Jos Brocken vast. Net als in andere sectoren kunnen in de supermarkten pensioengelden versleept worden: door de franchise te verlagen en de vrijgekomen fiscale ruimte optimaal te benutten. "Zo kunnen mensen toch eerder stoppen met werken zonder extra te betalen."

Naleving van de CAO, zeggenschap over arbeidstijden en veiligheid op het werk zijn in dit voorstel helaas minder goed geregeld dan loon en pensioen. Werkgevers leggen de mensen veelvuldig eenzijdig arbeidstijden op, en de werknemers hebben daar bar weinig tegenin te brengen. Vooral jongeren weten veel te weinig over zaken als ADV en veiligheidstrainingen, die toch zwart op wit staan in hun eigen CAO. FNV Bondgenoten gaat daar werk van maken, want naleving en zeggenschap staan hoog op de lijst van prioriteiten van de bond. Aan de onderhandelingstafel willen de supermarkten geen harde afspraken maken."Jammer dan," stelt Jos Brocken vast "Maar dan gaan we over op het echte vakbondswerk en pakken we de problemen gewoon aan op de werkvloer."

De regelingen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn weliswaar mager, maar mensen krijgen in elk geval 100 procent in het eerste halfjaar en 90 procent in het halfjaar daarna. In het tweede ziektejaar volgt een uitkering van 80 procent. Ook over de periode daarna zijn afspraken gemaakt over aanvullende uitkeringen. Helaas was over een gezamenlijke aanpak van preventie en reïntegratie niet te praten met de supermarkten