Gemeente Westervoort


NIEUWSBERICHTEN WESTERVOORTPOST

week 24 voor de editie van woensdag 15 juni 2005
Geboren!

Op 2 juni 2005 is geboren: Job, zoon van H.T.P. Frieling en F. Metsers.
Op 6 juni 2005 is geboren: Lotte, dochter van B. van der Veen en I.S.A.M. Mientjes.

Errata Gemeentegids 2005

Pagina 56 Ontwikkelingssamenwerking

Duiven Wereldwinkel
Tekst moet zijn:
Elshofpassage 9
6921 BC Duiven
t. 0316-269107
Inl. mw M. van der Pijl
t. 036-283580
e, wereldwinkel.duiven@hetnet.nl

Pagina 84 telefoongids

Wieleman Zalencentrum BV
Telefoonnummer moet zijn:
3118285
Het nummer dat staat vermeld is een privénummer.

Vergadering(en)

De Reconstructiecommissie Achterhoek en Liemers houdt een openbare vergadering op: 22 juni 2005 van 14.00 tot 16.30 uur bij Waterschap Rijn en IJssel, Liemersweg 2 Doetinchem, telefoon: 0314 - 369 369 .

Op de agenda staan ondermeer de volgende onderwerpen:
* Uitvoeringsprogramma Achterhoek en Liemers 2005 - 2006: De eerste tussenrapportage

* Reconstructieplan Achterhoek en Liemers: terugmelding stand van zaken procedure

De agenda, het verslag en agendapunten zijn ook vanaf 13 juni 2005 digitaal beschikbaar en te vinden op:
www.gelderland.nl/reconstructie/achterhoek en liemers.
Aanvragen & vergunningen

Bouwaanvraag:

* De Gemeint 2, vervangen garage/berging

Verleende bouwvergunning:

* 't Kleefse 35, bouw erker

Voorgenomen vrijstelling:
Burgemeester en wethouders van Westervoort maken bekend dat zij voornemens zijn een nader te omschrijven vrijstellingsprocedure toe te passen voor het navolgende bouwplan: - uitbreiding woning op het perceel Het Gilde 32 Het bouwplan is strijdig met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Vrijstelling is mogelijk op basis van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke ordening.

Het bouwplan ligt ter inzage vanaf 16 juni tot 14 juli 2005 bij de afdeling Publiekszaken op: werkdagen van 8:30 tot 12:30 uur; Maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur; woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Voor de overige kantooruren kunt u het bouwplan inzien na het maken van een afspraak. Binnen die termijn van 4 weken kan een ieder zijn of haar zienswijze bekend maken bij burgemeester en wethouders.


Vergadering Welstand:
Vindt om de 2 weken plaats in elke even week op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur. Op de maandag daarvoor kunt u de agenda inzien bij de afdeling Publiekszaken.

Meer informatie over de aanvragen e.d. kunt u krijgen bij de afdeling Ruimte & Samenleving, tel. 3179531.

Kapvergunningen

Voor de hieronder genoemde activiteiten zijn de benodigde ontheffingen, vergunningen en toestemmingen verleend:
* het kappen van 1 es in de tuin naast Waemelslant 2.
Nadere informatie, onder meer over de concrete datum van de bekendmakingen, kunt u inwinnen bij de afdeling Openbare Werken, tel. 3179363.

* het houden van collecten

Overige verleende vergunningen

* Vergunning verleend aan winkeliersvereniging De Wyborgh organiseren Wyborghfeest op 2 en 3 juli 2005 op het Dorpsplein. De opbouw start op vrijdag 1 juli 2005 vanaf 16.30 uur.
* Vergunning verleend voor een feest op het jeu-de-boulesveldje achter de Molenacker op zaterdag 6 augustus 2005.
* Vergunning verleend voor het plaatsen van metselstenen op het trottoir voor de Dr. Schaepmanstraat 32.

* Vergunning verleend voor het gebruik van het evenemententerrein door Korfbalvereniging Wesstar op zaterdag 18 juni 2005 .

Heeft u bezwaar?
Indien u het niet eens bent met één van de verleende vergunningen , dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 40, 6930 AA Westervoort. De termijn van 6 weken vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt bij de aanvrager. Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. De indiener van een bezwaarschrift kan, als er gelet op de betrokken belangen sprake is van spoed, tevens een voorlopige voorziening (zoals schorsing) aanvragen bij de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Hiervoor moet u griffierecht betalen. De griffier van de rechtbank kan u over deze kosten informeren.

Bestemmingsplan "IJsselwaard".

Op 23 mei 2005 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan "IJsselwaard" vastgesteld. Dit plan heeft betrekking op het winterbed van de IJssel (het buitendijkse gebied vanaf de Veerdam tot voorbij de A 12). Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht. Het gaat daarbij om: a. het toevoegen/schrappen van een aantal artikelen; b. het opnemen van een voorlopige bestemmingsregeling op grond van artikel 12 WRO;
c. het aanpassen van de plankaart (o.m. tabel "toegestane maximumgrondoppervlakte gebouwen").

Met ingang van 16 juni 2005 liggen het raadsbesluit en bestemmingsplan voor een ieder voor vier weken ter inzage bij de receptie in het gemeentehuis, Dorpsplein 1 te Westervoort. U kunt inzage krijgen op elke werkdag van:
a. 08.00 - 12.30 uur (zonder afspraak);
b. 14.00 - 16.00 uur (op afspraak; op woensdagmiddag zonder afspraak) en
c. 18.00 - 20.00 uur (elke maandagavond tijdens de avondopenstelling van het gemeentehuis).

Tegen betaling van de kosten op grond van de Legesverordening kunt u een kopie van de stukken krijgen.

Wilt u reageren ?
Tijdens deze vier weken kan:
a. degene, die op tijd een reactie (zienswijze) bij de gemeenteraad heeft ingediend;
b. een belanghebbende, die aantoont daartoe (Ad a.) redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest en
c. een ieder, die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen, schriftelijk en gemotiveerd een reactie (bedenking) tegen het raadsbesluit/bestemmingsplan indienen. Een reactie moet u richten tot het college van gedeputeerde staten van Gelderland, Postbus 9090 te 6800 GX Arnhem. Voor nadere inlichtingen en/of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de projectleider, heer E.G.A. van Karnenbeek, van de afd. Ruimte & Samenleving van de gemeente Wester-voort, telefonisch bereikbaar onder doorkiesnummer (026) 31 79 310.

Bestemmingsplan "Hoogeind"

Op 4 april 2005 heeft de gemeenteraad van Westervoort ingestemd met het toepassen van de vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De vrijstelling is nodig om de bouw van 8 woningen mogelijk te maken op de locatie van de voormalige bakkerij Koenen en naastgelegen percelen. De bouw van de woningen is vanwege het geldende bestemmingsplan "Hoogeind" en de "1e partiële herziening bestemmingsplan Hoogeind" niet mogelijk. Het college heeft nu het voornemen om gebruik te maken van de bevoegdheid vrijstelling van de bestemmingsplannen te verlenen op grond van artikel 19, lid 2 WRO, met inachtneming van de lijst met categorieën van gevallen zoals door Gedeputeerde staten van Gelderland bij het besluit van 4 januari 2005 is vastgesteld. Voor deze vrijstellingsprocedure heeft Vredenborg O.G. een bouwaanvraag (fase 1) ingediend.

Ons voornemen tot het toepassen van de vrijstelling ex. artikel 19, lid 2 WRO inclusief de bouwaanvraag en de ruimtelijke onderbouwing met bijlagen ligt met ingang van 16 juni tot en met 13 juli 2005 (vier weken) voor iedereen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Binnen deze termijn kan iedereen bij het college van burgemeester en wethouders schriftelijk zijn/haar zienswijzen over dit voornemen indienen. U kunt de stukken inzien:

* zonder afspraak op alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op woensdag van 14.00 uur - 16.00 uur en op maandag van 18.00 uur - 20.00 uur;

* op afspraak op overige dagen van 14.00 uur - 16.00 uur en op maandag van 20.00 uur - 21.00 uur.

Tijdelijke verkeersmaatregelen/ omleiden busdiensten

De komende maanden worden er in en rondom het centrum van Westervoort activiteiten georganiseerd die het noodzakelijk maken in verband met de verkeersveiligheid een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen te nemen. Daaronder valt ook het omleiden van de lijndiensten van het openbaar vervoer. De volgende tijdelijke verkeersmaatregelen worden getroffen:

Wyborghfeest op 2 en 3 juli 2005:
De winkeliersvereniging "De Wyborgh" organiseert op zaterdag 2 en zondag 3 juli 2005 op het Dorpsplein een feest.. Voor de bezoekers van het feest en uiteraard de veiligheid van de weggebruiker is het gewenst een verkeersmaatregel te treffen. De lijndienstbussen worden vanaf zaterdagmorgen 2 juli 2005 tot zondag 3 juli 22.00 uur omgeleid via de Dorpspleinroute. De omleiding wordt op de gebruikelijke wijze aangegeven en voor de vervangende halte wordt gezorgd.

Midzomerrun 3 juli 2005
Dit jaar wordt voor het eerst gelijktijdig met het Wyborghfeest een hardloopevenement georganiseerd ( Midzomerrun ). Het gaat hier om een evenement dat start vanaf het Dorpsplein. De afstanden zijn 5 en 10 km en er is een run van 1,6 km voor kinderen. Het parcours gaat voor een groot gedeelte over de IJsseldijk en Rijndijk. Eveneens wordt gebruik gemaakt van het fietspad op de Brugweg en de Dorpstraat. U kunt het parcours verder zien op de internetsite www.midzomerrun.nl . Op de toeleidende wegen en paden naar de genoemde wegen van het parcours zal een tijdelijke verbod voor doorgaand verkeer worden ingesteld. Het aantal maatregelen is, gezien de lengte van het parcours, aanzienlijk, doch zeer tijdelijk van aard. Het besluit met de tekening waarop alle tijdelijke afsluitingen zijn aangegeven ligt op de gebruikelijke wijze ter inzage op het gemeentehuis.

Westervoort in Beweging vrijdag 19 augustus t/m zondag 21 augustus 2005
De Stichting Promotie Westervoort organiseert ook dit jaar weer drie dagen Westervoort in Beweging. Bekende onderdelen daarvan zijn de braderie op vrijdag en de truckersrun op zaterdag. Evenals voorgaande jaren wordt de bus op vrijdag 19 augustus tussen 09.00 en 24.00 uur omgeleid en wordt een gedeelte van de Kerkstraat en de Dorpstraat afgesloten voor de braderie. Maatregelen van geringe omvang worden getroffen in de nabijheid van de parkeerplaats van Wieleman zalencentrum en voor de truckersrun wordt een parkeerverbod op de dijk ingesteld.

De besluiten waarin alle maatregelen zijn opgenomen liggen op de gebruikelijke wijze ter inzage op het gemeentehuis. Verdere informatie hierover is te krijgen op de afdeling Openbare Werken.

Meer scheiden, minder afval

Kwart eeuw glasbak, steeds weer nieuw

De glasbak is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Een kwart eeuw geleden behoorde Nederland tot de koplopers bij de introductie. Intussen zijn honderden miljoenen ton glasscherven aan een nieuw leven begonnen. Want glas kan steeds opnieuw worden gebruikt als grondstof voor nieuw glas.

Besparing
In tegenstelling tot bijvoorbeeld papier is glas altijd opnieuw te gebruiken. Zonder dat er daarbij kwaliteit of materiaal verloren gaat. Bij de recycling van het glasbakglas worden de grondstoffen kalk, zand en soda bespaard. Glas dat van grondstoffen is gemaakt is niet te onderscheiden van glas dat van gerecycled glas is gemaakt. Bovendien gaat bij elke 10% scherven het energieverbruik met 2,5% omlaag. In 2003 verzamelden we 459 miljoen kilo glasscherven. Daarmee bespaarden we 224.000 m3 zand, 73.000 m3 kalk en 98.000 m3 soda. De scherven van 20 flessen van een liter besparen 12,5 kilo natuurlijke grondstoffen.

Vijfde plaats
Hoewel Nederland tot de koplopers bij de introductie behoorde, hebben we die positie niet helemaal kunnen handhaven. Het streven is om 90% van alle verpakkingsglas opnieuw te gebruiken, maar het lukt nog niet om dat cijfer ook echt te halen. Enkele andere landen liggen zelfs neuslengten op ons voor. Zo gaat in Finland 89% naar de glasbak en is België tweede met 87%. Nederland staat met 78% op de vijfde plaats, na Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland. Maar we doen het stukken beter dan landen als Zwitserland, Griekenland en Turkije, waar slechts resp. 29, 26 en 24% wordt hergebruikt.

Bereid, maar niet altijd
Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland wel bereid zijn om ons glas naar de glasbak te brengen, maar niet altijd. Zo zijn veel mensen in hun vakantie veel onverschilliger met hun glas. Ze nemen niet de moeite op zoek te gaan naar een glasbak. Ook jongeren vinden het niet "stoer" om hun wegwerpflesjes in de glasbak te gooien. Daarnaast zijn er nog misverstanden over welk glas wel en niet in de glasbak mag. Van drankflessen en jampotten weet iedereen dat wel. Maar dat ook de kruidenpotjes uit de keuken en de glazen flesjes uit de badkamer erin mogen, is minder bekend.

Groot onderhoud Pleijroute

Afsluiting van vrijdagavond 17 juni tot en met maandagmorgen 20 juni 2005.

De provincie Gelderland voert komend weekend omvangrijke onderhoudswerkzaamheden uit aan de Noordbaan (Lange Water naar Nijmeegseplein) van de N325 Pleijroute en aan de fietspaden (in beide richtingen) op de Pleijbrug in Arnhem. Het wegdek inclusief de afritten, kruisingen en de fietspaden worden opnieuw geasfalteerd.

De werkzaamheden beginnen op vrijdagavond 17 juni 20.00 uur en duren tot maandagmorgen 20 juni 04.00 uur. De rijbaan is dan afgesloten voor al het verkeer. Regionaal verkeer wordt omgeleid via de A12, A50, A15 en A325. Lokaal verkeer wordt omgeleid via de stad Arnhem. Gedurende de periode 17 juni 20.00 uur tot en met 18 juni 19.00 uur is er geen verkeer mogelijk via de Ir. Molsweg van Huissen naar Arnhem en omgekeerd. Het verkeer wordt omgeleid. Gedurende de periode 18 juni 18.00 uur tot en met 19 juni 13.00 uur is er geen verkeer mogelijk van de Westervoortsedijk naar de Pleijroute en omgekeerd. Het verkeer wordt omgeleid. Op 18 juni en 19 juni wordt in beide richtingen aan het fietspad op de Pleijbrug gewerkt. Het fietspad wordt afgesloten voor het fietsverkeer in beide richtingen en omgeleid via de stad Arnhem.

De omleidingsroutes staan ter plaatse met borden aangegeven of kijk op www.gelderland.nl/werkenaandeweg aangegeven.