Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-459       |
|                                            |Arnhem|15 juni 2005   |
|                                            |,     |               |
Eerste bedrijfsverplaatsingen intensieve veehouderij in reconstructiegebieden Veluwe en Gelderse Vallei in de steigers

Met het voornemen van Gedeputeerde Staten tot verplaatsing van een vleeskalverhouderij in Wekerom en een nertsenhouderij in Putten zijn de eerste stappen gezet om de knelpunten rond de intensieve veehouderij op de Veluwe en de Gelderse Vallei op te lossen. Deze intensieve veehouderijen liggen in gevoelige natuurgebieden die in het kader van de reconstructieplannen Veluwe en Gelderse Vallei/Utrecht-oost dan ook zijn aangewezen als extensiveringsgebied waar uitbreiding van deze bedrijven niet langer is toegestaan. Als intensieve veehouderijen daar willen uitbreiden, moeten ze verplaatsen naar gebieden die daarvoor speciaal zijn aangewezen, de landbouwontwikkelingsgebieden. Deze zijn in de reconstructieplannen vastgelegd. Met beide bedrijfsverplaatsingen wordt vooruitgelopen op de in voorbereiding zijnde regeling Verplaatsing Intensieve Veehouderijen-Gelderland, maar GS leggen deze voorgenomen bedrijfsverplaatsingen nu ter goedkeuring voor aan Provinciale Staten omdat deze bedrijven over de benodigde vergunningen beschikken en op het punt staan om te gaan investeren op de huidige, ongewenste locatie. De vleeskalverhouderij heeft een nieuwe locatie gevonden in Harskamp (gemeente Ede) en de nertsenhouderij zal verhuizen naar het landbouwontwikkelingsgebied van de gemeente Epe.

De vleeskalverhouderij die nu nog gevestigd is in Wekerom, is een bedrijf met nu nog 615 vleeskalveren. Om ontwikkelingsmogelijkheden in de toekomst mogelijk te houden, heeft het bedrijf besloten op zoek te gaan naar een andere locatie in een landbouwintensiveringsgebied. Voor deze verplaatsing krijgt het bedrijf een vergoeding in het kader van de verplaatsingsregeling van E 321.008,-. De milieuwinst die met deze bedrijfsverplaatsing wordt behaald, is dat de afstand tot verzuringsgevoelige natuur flink wordt vergroot (van 75 meter op de huidige locatie tot 2200 meter op de nieuwe locatie) en dat rondom het bedrijf veel minder gevoelige natuur binnen 3 kilometer ligt, te weten 1189 ha in de oude situatie en 102 ha op de nieuwe locatie.

De nertsenhouderij ligt nu nog oostelijk van Putten binnen de grenzen van het Centraal Veluws Natuurgebied, in het grondwaterbeschermingsgebied. Het nertsenbedrijf, dat momenteel niet in bedrijf is, wil een herstart maken. GS vinden dat echter op de huidige locatie zeer ongewenst vanwege de grote natuurwaarden in de directe omgeving. De bedrijfsverplaatsing zal nu worden gerealiseerd in het landbouwontwikkelingsgebied dat in het reconstructieplan Veluwe is vastgelegd. De betreffende gemeente (Epe) zal daarvoor het bestemmingsplan nog aan moeten passen, omdat het landbouwontwikkelingsgebied uit het reconstructieplan nog niet in het huidige bestemmingsplan is opgenomen. Voor de verplaatsing krijgt het nertsenbedrijf, dat een vergunning heeft voor het houden van 3000 nertsen, een vergoeding van E 46.000,-. De milieuwinst die deze verplaatsing oplevert, is dat de afstand tot verzuringsgevoelige natuur wordt vergroot van 25 meter op de oude naar 4000 meter op de nieuwe locatie en de oppervlakte gevoelige natuur binnen 3 km van het bedrijf teruggaat van 1596 ha naar 9 ha.

Verplaatsingsregeling
Om de doelstellingen van de reconstructie van het landelijk gebied te realiseren hebben Provinciale Staten 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook het Rijk heeft hiervoor financiële middelen beschikbaar. De middelen worden beschikbaar gesteld volgens de subsidieregeling Verplaatsing Intensieve Veehouderijen-Gelderland die in oktober 2005 ter vaststelling aan Provinciale Staten zal worden voorgelegd. Samen met de vijf andere reconstructieprovincies en het Rijk wordt momenteel in Brussel getoetst of de regeling voldoet aan de Europese voorwaarden. GS hebben besloten de betreffende bedrijfsverplaatsingen nu toch al voor te stellen omdat de reconstructiedoelstellingen zowel voor het college als Provinciale Staten speerpunt zijn. Een bedrijf dat gaat verplaatsen, krijgt subsidie voor onder meer de gecorrigeerde vervangingswaarde van de bedrijfsgebouwen (op basis van een taxatie), een vergoeding voor de sloopkosten en een bijdrage in de verplaatsingskosten. Voorwaarde is dat de intensieve veehouderij op de gesubsidieerde locatie geheel wordt beëindigd, de vergunningen worden ingetrokken en de bestemming niet langer een intensieve veehouderij toelaat. Ook de bij het bedrijf behorende gebouwen worden gesloopt.



Provincie Gelderland