Ondernemers optimistischer over Nederlandse economie


Ondernemers zijn in het eerste kwartaal van 2005 optimistischer geworden over de Nederlandse economie en hun eigen bedrijf. Dit komt voort uit stevige saneringen en een sterkere financiële positie. De vraag uit de markt blijft echter achter waardoor een echte verbetering van de groei nog op zich laat wachten. Consumentenbestedingen nemen nauwelijks toe en de groei van export is zwak door de fragiele economische situatie in de omringende landen.


Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde 59e Ondernemerspanel, een onderzoek onder MKB ers, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van MKB Nederland. Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, presenteerde in aanwezigheid van minister Brinkhorst de uitkomsten.


Omzetstijging

Ondernemers verwachten dat de slechte economische tijd van 2003 en 2004 achter ons ligt en dat de omzet van hun bedrijf gaat stijgen, al is de stijging met mate. Het aantal ondernemers met een positieve omzetverwachting steeg van 39 naar 45 procent. Dit is echter laag vergeleken met de periode van hoogconjuctuur die tot 2002 plaatsvond.


Winstgevendheid

De afgelopen twee jaar bleef het aantal bedrijven met een positieve winstverwachting rond de 40 procent schommelen. Maar deze verwachting is in het laatste kwartaal sinds jaren weer gestegen naar 48 procent. Oorzaak voor de positieve winstverwachting is dat het MKB de afgelopen jaren het eigen huis op orde heeft gebracht. Loek Hermans: Het MKB is klaar om in het economisch herstel het voortouw te nemen. Door sanering en kostenreductie beginnen de reorganisaties van het MKB hun vruchten af te werpen en dat zien ondernemers terug in het bedrijfsresultaat. Wat rest is het aanjagen van het consumentenvertrouwen.


Ontslagstelsel

Loek Hermans was positief over het kabinetsbeleid. Hij wees er op dat veel goede effecten van de hervormingen van het kabinet pas vanaf januari 2006 echt zichtbaar zullen zijn. Maar Hermans stelde wel dat er op het gebied van het ontslagstelsel nog een inhaalslag te maken is door het kabinet. Hermans: Bij het ontslaan van werknemers worden ontslagregels als een aanzienlijke belemmering ervaren. Daarnaast geeft bijna tweederde aan geen personeel meer aan te willen nemen omdat de ontslagregels het moeilijk maken om personeel kwijt te raken. MKB Nederland heeft voorstellen gedaan om het ontslagstelsel aan te passen. Zo moeten ontslagprocedures onder meer korter, eenvoudiger en goedkoper worden. En moeten ze zo snel mogelijk duidelijkheid bieden en gepaard gaan met minder administratieve lasten.


Prioriteiten kabinet

Minister Brinkhorst gaf echter aan dat flexibeler werken, sociale innovatie en het ontslagstelsel hoog op de prioriteitenlijst van het kabinet staan. In de groeibrief werd al aangegeven dat het ontslagrecht herzien moest worden en het wachten is nu op het SER advies dat in oktober uitkomt. Daarnaast werkt het kabinet aan het terugdraaien van de administratieve lasten met 25 procent en heeft het kabinet onder leiding van staatssecretaris Van Gennip in het afgelopen jaar meer dan 800 tegenstrijdige regelingen opgeruimd. Minister Brinkhorst: Er is geen spanning tussen de doelstellingen van MKB Nederland en onze doelstellingen. We houden elkaar hooguit af en toe scherp.


Mail de webredactie


15-06-2005 | Ministerie van Economische Zaken