FNV

Akkoord over samengevoegde cao's textiel en confectie

De cao's voor de confectie en de textielindustrie zijn samengevoegd. Over het nieuwe contract, met een looptijd van drie jaar, is in de nacht van dinsdag op woensdag overeenstemming bereikt. De pensioenregeling is omgebouwd om aan de nieuwe fiscale eisen te voldoen.
De sectorraad van FNV Bondgenoten buigt zich vrijdag over het akkoord alvorens de leden om hun mening wordt gevraagd.

De pensioenleeftijd gaat van 62 naar 63 jaar waarbij de uitkering voor de 55-plussers 80 procent blijft. Wie jonger is, kan dat niveau halen door extra pensioenrechten in te kopen. De werkgevers gaan een groter deel van de premie gaat betalen.

In de komende drie jaar bedraagt de loonsverhoging stapsgewijs 4 procent. Tevens zijn voor de vijftienduizend werknemers onder meer afspraken gemaakt over een nieuw loongebouw alsmede aanvulling bij ziekte en gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid.

Het gaat om een zogenoemde raam-cao. Dat betekent dat in een bedrijfstak, concern en bedrijf aparte afspraken gemaakt kunnen worden. Als het om primaire arbeidsvoorwaarden (loon, pensioen, werktijd, werkgelegenheid) gaat, kan dat alleen met de vakbonden. In andere gevallen ook met de ondernemingsraad.

Hieronder is de tekst van het principeakkoord voor de cao textiel-, tapijt- en mode-industrie op te halen.
Attachments:
principeakkoord Textiel en Confectie.doc