Gemeente Krimpen aan den IJssel


Afgelopen weken hebben bewoners vragen gesteld aan de gemeente over het inzamelen van gft-afval in de gft-containers bij hoogbouw en de duobakken.
Logische vragen omdat de NV MAK korte tijd geen gft-afval meer gescheiden ophaalde. Als reden werd opgegeven de slechte kwaliteit van het aangeboden gft-afval, dat daarom alleen nog maar verbrand kon worden.

GFT-AFVAL NOG STEEDS GESCHEIDEN INZAMELEN
Uit onderzoek bleek echter dat de meeste inwoners het afval nog wel op de juiste manier gescheiden houden. Daarom heeft de NV MAK van de gemeente inmiddels opdracht gekregen om de duobakken, die correct gevuld zijn met rest- en gft-afval, op de goede manier te behandelen en voortaan niet alles op één hoop te gooien. Uw afval wordt dus wel gescheiden opgehaald, zowel bij laag- als hoogbouw!

Kapotte duobakken
In september 2004 heeft de gemeente in principe besloten om op termijn over te gaan op een ander systeem, waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van duobakken. De definitieve beslissing hierover valt dit najaar. Duobakken die geen tussenschot meer hebben, worden -vanwege de kosten die daarmee gemoeid zijn- niet meer gerepareerd. Het afval in kapotte duobakken kan dus helaas niet anders dan als ongescheiden) restafval worden opgehaald. Ook bakken met een scheef schot kunnen meestal niet gescheiden geleegd worden. De medewerkers maken in die gevallen dan ook de keuze om deze bakken te legen in het restcompartiment van de vuilniswagen. Indien uw bak geen schot meer heeft, of een scheef schot, kunt u uw tuinafval toch zoveel mogelijk naar de Milieustraat brengen (gratis), of gebruikmaken van de Takkendagen. De data hiervoor vindt u op de afvalkalender op www.krimpenaandenijssel.nl

Positieve ervaringen
Bij het nieuwe inzamelsysteem wordt het aantal Takkendagen uitgebreid, vooral vanwege de grote hoeveelheid tuinafval bij laagbouwwoningen. In een aantal andere gemeenten zijn hier al positieve ervaringen mee opgedaan. De grote verzamelcontainers en de glas- en papierbakken die op veel locaties staan, worden vervangen door ondergrondse bakken. Dit om het aanzien van de buitenruimte te verbeteren, maar ook om de arbeidsomstandigheden van de reinigingsdienst te verbeteren. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Dienst Openbare Werken, 0180-513155.

Krimpen aan den IJssel