Gemeente Dongen


Besluit bestemming Pauluskerk vergt nader overleg 15-06-2005

De gemeente heeft kennis genomen van de voorgenomen bouw van zorgwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking in de Pauluskerk. Woningbouwvereniging Laurentius uit Breda presenteerde onlangs aan het college van B en W haar plan voor de bouw van deze woningen. Het college zal zorgvuldig zaken tegen elkaar afwegen om tot een definitief standpunt te komen. Het gaat dan met name over de bouw van de woningen in relatie tot reeds bestaande zorgvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke handicap.

In de Woonzorgvisie van de gemeente uit 2001 zijn afspraken gemaakt over de huisvesting en voorzieningen voor mensen die zorg nodig hebben. Volgens wethouders Piet Panis en Joop Velthoven is er op dit moment een ruim aanbod in ontwikkeling van woonvoorzieningen voor deze doelgroep, evenwichtig verspreid over diverse locaties in de gemeente. Nieuwe verzoeken om huisvesting van deze doelgroep worden zorgvuldig afgewogen vanuit diverse perspectieven. Zo moet gekeken worden naar het belang van de cliënt: kan deze op de juiste zorg en opvang rekenen, nu èn in de toekomst. In de afweging moeten ook de belangen van de omgeving en de gemeente zelf worden meegenomen. De komst van de WMO is in deze kwestie van vitaal belang, omdat voor gemeente en leefomgeving nieuwe taken en verantwoordelijkheden zijn weggelegd.

Los van deze voorgestelde invulling hanteert het college als uitgangspunt voor de invulling van de Pauluskerk dat op respectvolle wijze met het gebouw moet worden omgegaan.