AutoRai

Print

Vliegende start voor nieuwe Suzuki Swift tijdens zware test

(15-6-2005)
De volledig nieuwe Suzuki Swift Super 1600, die naar verwachting in augustus zijn werelddebuut tijdens de Rally van Finland zal maken, heeft tijdens een tweedaagse test in Wales ruim 300 kilometer probleemloos afgelegd.

P-G Andersson en Guy Wilks reden ieder een dag tijdens de test, die was bedoeld om de specificaties van de Swift te verfijnen en de betrouwbaarheid te toetsen, voordat volgende maand de homologatie zal worden aangevraagd.

De test vond plaats in Corwen, Noord Wales, over het soort gravelpaden dat ook vaak tijdens de rallies voor het Wereldkampioenschap Rally worden gebruikt. De Swift toonde zich na 300 kilometer uiterst betrouwbaar ondanks het veeleisende testprogramma en een klein probleem aan de stuurbekrachtiging.

Het testtraject bestond uit diverse soorten wegcondities, bij verschillende snelheden, en de rijders zijn nu vol vertrouwen dat met de Swift direct al de eerste rally gewonnen zou kunnen worden. De Swift testauto in Wales was nagenoeg volgens dezelfde specificaties als de definitieve uitvoering die volgende maand gehomologeerd zal worden.

Regerend Junior World Champion P-G Andersson over de test: "Ik ben erg gelukkig en opgewonden over het resultaat van deze test met de Swift. De auto is bijzonder snel en zeer betrouwbaar: het enige punt was een klein probleem met de stuurbekrachtiging, en dat zegt al genoeg over de kracht en de betrouwbaarheid van de auto. Vooral de achterwiel-ophanging heeft op mij de meeste indruk gemaakt. Je kunt met de Swift een stuk sneller door de bochten en dat vertaalt zich weer in veel snellere tijden op de klassementsproeven. Voor mij hoeft er aan de auto nu niets meer veranderd te worden - die is gewoon fantastisch."

Guy Wilks, die qua punten samen met P-G op de tweede plaats staat in het Junior World Rally Championship, was ook al een gelukkig man: "De test is volledig naar tevredenheid verlopen en we zitten zeker op het goede spoor. De auto voelt heel anders aan dan de huidige Ignis, dus ik zal mij best wel aan moeten passen, maar het is zondermeer een zeer betrouwbare en snelle combinatie. In zijn definitieve versie lijkt de Swift op de auto die ik de allereerste keer reed en dat betekent dat het ontwerp eigenlijk vanaf het begin al direct OK was."

Team manager Risto Laine: "Wij zijn allemaal zeer verheugd over de manier waarop de test is verlopen en hoewel wij alle vertrouwen hebben in de huidige Ignis, zal de nieuwe Swift een heel opwindende auto zijn. Zoals je van iedere nieuwe auto kunt verwachten, hadden we een paar kleine aanvangsprobleempjes, maar niets om ons zorgen over te maken. In feite was het betrouwbaarheidsniveau zeer indrukwekkend - en daar was deze test voor bedoeld om dat uit te vinden. Wij weten dat de snelheid er is."

De Swift zal begin volgende maand uitgebreid op asfalt worden getest in het zuiden van Frankrijk, maar in de tussentijd zal het Suzuki team deelnemen aan de volgende ronde in het Junior World Rally Championship: de Acropolis Rally van 24 tot 26 juni.