Gemeente Tiel


Effecten Nederlands Leisure Centrum voor regio omvangrijk

De komst van het Nederlands Leisure Centrum naar Geldermalsen heeft omvangrijke negatieve effecten voor de winkelcentra in de omgeving. Dit stelt bureau DHV in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) in een rapport dat in opdracht van zes gemeenten is opgesteld. Winkelgebieden binnen een straal van 30 autominuten krijgen te maken met opheffing en leegstand.

Vooral winkels waar de klant naar toe gaat voor de niet-dagelijkse winkelaankopen krijgen te maken met een omzetverlies van meer dan 10%. Winkels in de mode-branche zullen nog meer omzet verliezen. Naast omzetverliezen zijn er ook verliezen voor de werkgelegenheid. In totaal gaat het om circa 5000 banen, die binnen een straal van 30 autominuten verloren gaan.
Het onderzoek van DHV is een second opinion. Een eerder uitgevoerd onderzoek door Goudappel Coffeng in opdracht van de gemeente Geldermalsen wees uit dat er slechts beperkte negatieve effecten zouden zijn. Winkelcentra in de directe omgeving zouden met slechts
4,5% omzetvermindering te maken krijgen.

Het rapport van DHV/UvA gaat ervan uit dat alle winkelbestedingen in het NL.C ten koste gaan van de winkelbestedingen elders. De effecten voor de regionale winkelcentra worden duidelijk negatiever, naarmate het attractieniveau van het NL.C toeneemt. De gemeenten gaan met het rapport naar de provincie Gelderland. Op 29 juni nemen Provinciale Staten een besluit of ze het NL.C opnemen in het streekplan.

Projectontwikkelaar Bouwfonds MAB wil bij het verkeersknooppunt Deil het grootste winkel- en ontspanningscentrum van Nederland bouwen. De gemeenten Tiel, Zaltbommel. Gorinchem, Culemborg, 's-Hertogenbosch en Utrecht vrezen dat het NL.C leidt tot een ontwrichting van de bestaande detailhandelstructuur en hebben DHV/UvA opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de effecten.

Bekijk hier het rapport over de effecten van NL.C op de bestaande detailhandelsstructuur.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 14 juni 2005