Date : Wednesday, June 15, 2005
Sender Name: VREG
VREG publiceert handleiding "Hoe regel ik mijn energievoorziening als ik verhuis?"
Met de VREG-verhuisfolder krijgt de verhuizende energieafnemer een praktische en volledige handleiding over hoe je de energievoorziening correct moet regelen bij een verhuizing. Alle nuttige informatie zit verwerkt in de drie stappenbenadering en in de "veel gestelde vragen". Ten slotte laten de verhuisformulieren in de folder toe op handige wijze alle noodzakelijke informatie tijdig te bezorgen aan de energieleveranciers.
Het probleem
Wie verhuist, moet heel wat regelen. Door de vrijmaking van de energiemarkt, moet ook het contract voor energielevering in de oude en nieuwe woonst de nodige aandacht krijgen. Wie niet tijdig de nodige informatie aan zijn leverancier bezorgt, kan daar nare gevolgen van ondervinden. Vermits ieder jaar gemiddeld 10% van de Vlaamse gezinnen verhuist, moet al het mogelijke gedaan worden om dit te vermijden.
Zo krijgt de VREG regelmatig vragen en klachten binnen over dubbele facturen, voorschotfacturen die niet op het juiste adres aankomen, facturen voor woningen waar de afnemer al lang niet meer verblijft, enz. De ergste situatie is deze van "contractloze levering". Dit komt neer op het illegaal verbruiken van elektriciteit en/of aardgas, mogelijk zonder dat de afnemer zich van enig kwaad bewust is. Indien bij een verhuizing de vorige bewoner de aansluiting niet laat verzegelen én de nieuwe bewoner zijn leverancier niet op de hoogte brengt, zal de nieuwe bewoner immers zonder probleem energie kunnen verbruiken, zonder dat deze gefactureerd wordt. Dit kan aanleiding geven tot het afsluiten van de energietoevoer.
De oorzaak
Verhuizingen hebben soms ongewenste effecten op de energievoorziening, omdat de energieleveranciers na de vrijmaking van de energiemarkt elk hun eigen aanpak van het verhuizingproces hebben ingevoerd. Deze uiteenlopende benaderingen leiden tot communicatiestoornissen. Maar ook bij energieafnemers heeft de vrijmaking tot verwarring geleid. Vaak laten verhuizers na om tijdig de nodige informatie aan hun leverancier te bezorgen. De nieuwe rol van de energieleverancier en de netbeheerder is nog niet voor iedereen even duidelijk. Energieafnemers zijn in de vrije elektriciteitsmarkt verplicht er zorg voor te dragen dat op hun aansluiting een leverancier aangeduid wordt.
De oplossing
De VREG lanceert een nieuwe folder met bijhorende formulieren om de verhuizende energieafnemers bondig de nodige uitleg te geven en wegwijs te maken, zodat ze aan de hand van de bijgevoegde invulformulieren de juiste informatie tijdig aan hun leverancier bezorgen.
De folder legt in drie stappen uit hoe het energiecontract van de woning die verlaten wordt best overgezet wordt naar de nieuwe woonst.
Er wordt vermeld waar u de nodige contactadressen hiervoor kunt vinden.
Ook de meest gestelde vragen over het verhuizingproces worden beantwoord.
Ten slotte bevat de folder twee invulformulieren, één met betrekking tot de oude woning, en één om de gegevens in verband met het nieuwe adres door te geven.
Waar vindt u de folder?
De verhuisfolder met de bijbehorende formulieren is vanaf vandaag beschikbaar via de website van de VREG, www.vreg.be. U vindt de folder via de volgende ingang: . Ook op de
homepagina van de VREG-website vindt u een verwijzing naar de verhuisfolder.
Indien u de verhuisfolder wilt ontvangen, maar niet over een toegang tot het Internet beschikt, dan kunt u een afgedrukt exemplaar opvragen op het VREG infonummer:
02 553 13 53.
Aan de hand van deze leidraad, kan iedereen die verhuist zijn weg op de energiemarkt vinden. Het is de bedoeling dat alle organisaties en instanties die te maken hebben met mensen die verhuisplannen hebben, zoals gemeentebesturen en de immobiliënsector, dit formulier verspreiden. De energieleveranciers moeten het gebruik van het VREG-verhuisformulier door hun verhuizende klanten aanvaarden.
De VREG kijkt toe op de leveranciers
De contractuele relatie tussen energieleveranciers en afnemers behoort niet tot de bevoegdheden van de VREG. Toch is hiervoor ook aandacht geweest in het overleg met de sector over de problematiek i.v.m. verhuizing. De VREG van mening dat in de algemene voorwaarden van een aantal energieleveranciers bepalingen opgenomen zijn die tot problemen kunnen leiden:
- Sommige leveranciers sluiten een nieuw contract af voor de nieuwe woonst, waardoor de tijd dat de afnemer contractueel gebonden is aan de leverancier verlengd wordt en de klant opnieuw voor een jaar gebonden is. Het energiecontract zou volgens de VREG de klant moeten volgen ingeval van verhuizing. De leveranciers verklaarden zich akkoord met dit principe. De VREG zal toezien op de verwezenlijking ervan;
- Als de afnemer een contract heeft afgesloten dat niet kan voortgezet worden op de nieuwe woonst, bijvoorbeeld bij verhuis naar het buitenland, dan mag de leverancier volgens de VREG geen verbrekingsvergoeding aanrekenen;
- Een afnemer die correct en tijdig een verhuizing heeft gemeld bij zijn energieleverancier, mag geen voorschotfacturen meer ontvangen voor het oude adres. Ook als er nog geen contract kon afgesloten worden met de nieuwe bewoner of eigenaar van die woning.
_________________
Nota aan de redacteurs:
1. De VREG verhuisfolder vindt u op www.vreg.be, via
2. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) ijvert voor een transparante Vlaamse energiemarkt en staat in voor de regulering en controle ervan. Ze realiseert haar opdracht via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers. Ze volgt de evoluties van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, op via studies. In haar adviserende taak aan de Vlaamse regering verwerkt ze haar kennis over de Vlaamse energiemarkt. Ze neemt gepaste maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen.
3. Voor objectieve informatie over de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt bekijkt u best www.vreg.be. U vindt de leveranciersvergelijking via en leveranciers>.
4. U vindt de contactgegevens van de leveranciers die zich richten op particulieren ook op de VRT teletekstpagina 696.
Meer informatie:
André Pictoel, voorzitter VREG, via 02/553.13.79 of info@vreg.be
URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)
Translations: (None)
VREG publiceert handleiding "Hoe regel ik mijn energievoorziening als ik verhuis?"1