Gemeente Heemstede


Aandacht voor de iepziekte

De iep is een waardevolle boom, waarvan in de gemeente Heemstede diverse soorten zijn aangeplant. Iepen staan onder andere in de Zeelandlaan, César Francklaan en Cruquiusweg. Ook in particuliere tuinen en op landgoederen komt de iep vaak voor.

Iepenblad Herkennen van een (zieke) iep
Een iep is te herkennen aan de bladeren. Deze hebben een scheve bladvoet: de beide bladhelften beginnen niet op dezelfde plaats aan het bladsteeltje. De vorm van het blad is ovaal met een punt. De rand van het blad is dubbel gezaagd. In de winter zijn de kale, jonge takken van de iep herkenbaar aan het vertakkingspatroon. Dit lijkt op een visgraat.

Kenmerken iepziekte
Een gezonde iep heeft in de zomer fris groen blad. Bij een zieke boom verkleuren de bladeren van geel naar bruin en vallen daarna af, beginnend met één tak, maar binnen enkele weken volgt de hele kroon. De schimmelaantasting is zichtbaar in een afgesneden tak, als bruine of zwarte stippen, eventueel aaneengesloten tot een cirkel, in het hout net onder de bast.

Besmetting
Er zijn twee manieren waarop een iep besmet kan raken met de iepziekte. Allereerst kan de ziekte verspreid worden door de iepenspintkever. Deze 3 à 5 millimeter kleine kevers leggen hun eitjes bij voorkeur in beschadigde, zwakke of zieke bomen. De jongen vliegen s zomers uit en gaan zich tegoed doen aan de bast van gezonde iepen. De kevers die uit een zieke boom komen zitten vol schimmelsporen. Met het aanvreten van een andere, gezonde boom brengen zij de schimmel binnen.

Zieke iep Een tweede manier waarop besmetting kan plaatsvinden is door wortelcontact. Als iepen naast elkaar groeien raken de wortels met elkaar vergroeid. Komt de ziekte in één van de iepen binnen in een tak dan kan de schimmel zich via de wortels uitbreiden tot in de buurboom.

Melden
Zieke bomen dienen snel verwijderd te worden. De gevelde stam en takken moeten geschild worden omdat deze anders broedgelegenheid geven aan de iepenspintkever. Bewaar geen ongeschild iepenhout. De jonge kevers kunnen de ziekte tot 10 km verderop in gezonde iepen brengen. Als u in uw omgeving een zieke iep ontdekt, meld dit dan zo snel mogelijk aan de afdeling Groen & Reiniging via telefoonnummer (023) 5485776.