Ingezonden persbericht


Postbank BeleggersBarometer daalt naar 123 punten

Beleggersvertrouwen loopt flinke deuk op in mei

Amsterdam, 15 juni 2005 - Beleggers waren in mei duidelijk minder optimistisch dan in de voorgaande maanden. Onder invloed van minder gunstige verwachtingen ten aanzien van de economie, de AEX-index en de eigen beleggingsportefeuille is de Postbank BeleggersBarometer in mei met bijna 10% gedaald van 136 naar 123 punten. Beleggers zijn momenteel niet geneigd om veel risico te nemen: een toenemend aantal beleggers mijdt risicovolle sectoren.

3a2fa.jpg

Het oordeel over de ontwikkeling van de Nederlandse economie is in mei een stuk minder positief. Dat inzicht van de beleggers sluit aan bij de conclusie die president Wellink van De Nederlandsche Bank onlangs trok dat de Nederlandse economie dit jaar beduidend minder presteert dan tot voor kort nog werd aangenomen. Slechts 46% van de ondervraagde beleggers verwacht nog dat de economische situatie de komende drie maanden zal verbeteren, tegen 60% in april. Het percentage beleggers dat van mening is dat de economische situatie de afgelopen drie maanden is verbeterd, is gedaald van 61% naar 44%.

Eigen situatie zal niet verbeteren

Ten opzichte van april geven in mei meer beleggers aan dat de waarde van hun portefeuille is gedaald. Voor de komende maanden zijn de verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de waarde van de portefeuille ook naar beneden bijgesteld, slechts 42% van de beleggers verwacht een waardestijging tegen 53% in april.

Ook ten aanzien van de eigen financiële situatie is men minder gunstig gestemd. De afgelopen maanden voorzag ruim een kwart van de particuliere beleggers een verbetering van de eigen financiële situatie. In mei denkt nog slechts 17% dat de eigen financiële situatie de komende drie maanden zal verbeteren.

Tegen deze achtergrond is het ook niet meer dan logisch dat meer beleggers het een slechte tijd vinden om in risicovolle sectoren te beleggen, namelijk 40% tegen 28% in april. Alleen de stemming ten aanzien van obligaties is in mei weer wat gestegen.

3a302.jpg

Verwachting over AEX getemperd

Bijna de helft van de beleggers (49%) voorziet in de komende drie maanden nog een stijgende AEX. Volgens 37% van de beleggers zal de AEX de komende maanden op het huidige niveau stabiliseren. Gemiddeld voorziet men een stand van de AEX van 372 punten in augustus.

Spaarintentie onverminderd groot

Ongeveer de helft van de Nederlandse particuliere beleggers denkt de komende drie maanden zeker of waarschijnlijk wel geld over te houden na de maandelijkse uitgaven. Net als in voorgaande maanden gaan zij het resterende geld meestal niet volledig besteden aan consumptieve doeleinden. Van deze mensen gaat 18% niets besteden (was 28%), 78% gaat het deels besteden (was 67%) en 4% denkt alles te zullen benutten voor consumptieve doeleinden.

3a304.gif

De spaarintentie onder beleggers is nog steeds groot. Van het geld dat deels of niet wordt besteed wordt voornamelijk gespaard (zie grafiek). Circa de helft van de beleggers besteedt ook een (klein) deel van het overgebleven geld aan effecten.

Lenen om te kunnen beleggen is niet populair. Andersom heeft wel meer dan een kwart van de beleggers een hypotheek waarbij een bepaald gedeelte met beleggingen wordt gefinancierd.

De Postbank BeleggersBarometer

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

De Postbank

De Postbank is met 7,5 miljoen particuliere en zakelijke rekeninghouders een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Klanten kunnen bij de Postbank terecht voor alle financiële producten: betalen, sparen, lenen, hypotheken, verzekeren, beleggen en pensioenen. De Postbank stelt ze in staat om zelf financiële keuzes te maken en doelen te realiseren met betrouwbare producten die tegen een scherpe prijs worden aangeboden. De Postbank is onderdeel van ING Groep.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.


---

ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and confidential, and only intended for the addressee. Should you receive this message by mistake, you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or use of this message is strictly prohibited. Please inform the sender by reply transmission and delete the message without copying or opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known. If this message contains password-protected attachments, the files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain. Always scan attachments before opening them.

---