2005
Rood vlees en vleeswaren verhogen kans op darmkanker 14 juni 2005
Mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten hebben meer kans op
darmkanker. Het eten van vis verlaagt de kans op darmkanker. Dit
blijkt uit een groot Europees onderzoek naar de relatie tussen voeding
en kanker. De onderzoeksresultaten worden vandaag gepubliceerd in de
JNCI (Journal of National Cancer Institute), het wetenschappelijke
tijdschrift van het Amerikaanse Nationale Kanker Instituut.
Vanuit Nederland hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en
Milieu (RIVM), Centrum voor Voeding en Gezondheid en het Universitair
Medisch Centrum (UMC) Utrecht meegewerkt aan het EPIC-onderzoek
(European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).
Vlees
Voor personen die per dag gewoonlijk 160 gram of meer (ruim anderhalf
ons) rood vlees en vleeswaren eten bedraagt het risico om binnen 10
jaar deze vorm van kanker te krijgen 1,7 procent. Voor deelnemers, die
gewoonlijk minder dan 20 gram per dag eten (eens per week of minder)
bedraagt dit risico 1,3 procent. Dit betekent dat mensen die veel rood
vlees en vleeswaren eten 35 procent meer kans hebben op het
ontwikkelen van darmkanker.
Vis
Voor mensen die gewoonlijk minder dan 20 gram vis per dag eten (minder
dan eens per week een portie vis) is het risico op darmkanker in 10
jaar 1,9 procent. Vergelijkbaar met deelnemers die gewoonlijk 80 gram
of meer per dag eten (ten minste om de dag een portie vis) is dit
risico 1,3 procent.
Er is geen relatie gevonden met consumptie van kip- en ander
gevogelte. De relaties met vis en vlees zijn onafhankelijk van het
verlaagde risico op darmkanker bij een hoge vezelconsumptie, die in
dezelfde onderzoeksgroep al eerder werd gevonden.
Darmkanker
In de Europese onderzoeksgroep zijn over een periode van bijna 5 jaar
1329 gevallen van darmkanker ontstaan. In Nederland worden ieder jaar
ongeveer 5000 nieuwe gevallen van darmkanker bij mannen en ongeveer
4500 nieuwe gevallen bij vrouwen vast gesteld. Daarmee is darmkanker
naast prostaat- en longkanker een van de meest voorkomende
kankervormen bij mannen in Nederland. Bij vrouwen komt darmkanker op
de tweede plaats na borstkanker.
In Nederland worden in vergelijking met andere West-Europese landen
veel nieuwe gevallen van darmkanker geconstateerd, ruim 40 op de
100.000 vrouwen. Hiermee komt Nederland op de tweede plaats, na
Denemarken. Bij mannen is dit 60 op de 100.000. Hiermee komen we op de
vierde plaats, na Ierland, Oostenrijk en Duitsland.
Onderzoek
Dit langlopende en grootschalige WHO-onderzoek is uitgevoerd door het
kankeronderzoeksinstituut van de WHO in Lyon, het IARC (International
Agency for Research on Cancer). Het EPIC-onderzoek is een project dat
valt onder het IARC. Meer dan een half miljoen West-Europeanen,
waaronder ruim 40.000 Nederlanders (mannen en vrouwen), zijn bij deze
studie betrokken.
Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu