CDA

13-06-05
Nederlands financiële bijdrage aan EU kan lager Het CDA in het Europees Parlement stemt in met het rapport Böge over de Meerjarenbegroting Europese Unie 2007-2013.

Het Parlement kiest daarbij voor een Europese begroting die 1,07% van het BNP en is dus zuiniger dan het voorstel van de Europese Commissie. Ook de Nederlandse bijdrage aan de EU begroting kan lager worden.

Er moet nog wel een oplossing worden gevonden voor de financiering van de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Ook moet meer er meer geld bij als de lidstaten de Europese Unie opzadelen met nieuwe taken.

De Europarlementariërs Albert-Jan Maat, woordvoerder financiën en landbouw, en Ria Oomen-Ruijten, lid van de tijdelijke commissie Financiële Perspectieven, zijn blij met de voorstellen die Luxemburg heeft gedaan om de Nederlandse netto bijdragen aan de EU te verlagen. Wel wijzen ze erop dat de werkelijke bijdrage van Nederland lager is dan de berekeningen van het Ministerie van Financiën laten zien.

Het Ministerie van Financiën telt de douane-afdrachten, die met name in de Rotterdamse haven worden geïnd, op bij de totale Nederlandse afdracht. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 1,2 miljard euro dat door Nederland namens de Europese Unie wordt geïnd op de invoer van goederen van buiten de Europese Unie. Dit bedrag is groot dankzij de Rotterdamse haven en wordt niet door Nederlandse burgers opgebracht. Dit bedrag wordt echter wel door het Ministerie van Financiën meegerekend met het totaalbedrag dat Nederland jaarlijks moet betalen aan de Europese Unie. Overigens mag Nederland van die 1,2 miljard jaarlijks 400 miljoen zelf houden om de douane-beambten te betalen. De werkelijke inningskosten zijn veel lager dan 400 miljoen, dus Nederland houdt daar nog geld aan over.

Als men de 1,2 miljard euro buiten de berekening haalt, betaalt Nederland geen 180 euro per persoon maar 106 euro per persoon. Met het recente voorstel van Luxemburg kan dit bedrag verder worden verlaagd tot zo´n 90 euro per inwoner. Met wat andere aanpassingen op basis van de voorstellen van het Europees Parlement is het mogelijk om op 80 euro uit te komen, aldus Maat en Oomen-Ruijten. Een akkoord op basis van het Luxemburgs voorstel is verder een heel goede mogelijkheid om iets te kunnen doen aan de huidige Britse uitzonderingspositie. Verder moeten we ons realiseren dat alleen met een akkoord iets kan veranderen aan de huidige Nederlandse positie.

Oomen-Ruijten en Maat zijn het eens met de reactie van premier Balkenende die het Luxemburgse voorstel een stap in de goede richting noemde. De komende kans om tot een akkoord te komen is uniek en moet worden aangegrepen.