VU Medisch Centrum

Internationale medische experts bereiken consensus over behandeling menopauzale klachten

Een internationaal multidisciplinair panel van deskundigen heeft consensus bereikt over een waardevolle optie bij de behandeling van menopauzale klachten. Het hormoonpreparaat Tibolon blijkt effectief en zeer gebruikersvriendelijk te zijn bij postmenopauzale klachten, aldus de deskundigen. De richtlijnen die uit deze consensus zijn voortgekomen, worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Maturitas.

De consensus is bereikt binnen de international tibolone consensus group. Dit panel, met experts uit Australië, de Verenigde Staten en Europa, stelt dat het middel specifiek een positief effect heeft bij vrouwen met seksuele disfunctie, stemmingsstoornissen, myomen, urogenitale klachten, gevoelige borsten of hoge mammografische densiteit bij toepassing van oestrogeen/progestageensuppletietherapie in de menopauze.

Daarnaast, aldus de consensusgroep, verhoogt Tibolon de borstdensiteit niet. Dit is een voordeel omdat hoge borstdensiteit borsttumoren op een screeningsmammogram kan maskeren, waardoor de tumor laat wordt ontdekt. Verder blijkt Tibolon goed te worden verdragen en leidt het tot een lagere incidentie van vaginale bloedingen en pijnlijke borsten.

Er was lange tijd internationaal onzekerheid over de bijwerkingen van hormoontherapie voor postmenopauzale klachten. Deze consensusuitspraak biedt ruimte voor herformulering van het deskundig advies over de toepassing van menopauzale hormoontherapie, aldus voorzitter van de consensusgroep prof.dr Peter Kenemans van de afdeling verloskunde en gynaecologie van het VU medisch centrum.

Het hormoonpreparaat Tibolon (merknaam Livial® ) wordt geproduceerd door de firma Organon. De richtlijnen zijn onafhankelijk, dus zonder inhoudelijke bemoeienis van dit farmaceutisch bedrijf en na zorgvuldige weging van alle beschikbare gegevens uit de wetenschappelijke literatuur vastgesteld.

Maturitas publiceert originele wetenschappelijke artikelen op het gebied van anatomie, endocrinologie, gynaecologie, andrologie, biochemie, farmacologie, fysiologie, pathologie, psychologie, epidemiologie, sociologie, seksuologie en andere bij de man en vrouw op middelbare leeftijd en in de overgang betrokken disciplines. Prof.dr Peter Kenemans is hoofdredacteur.