Politie Flevoland

Digitale aangifte nu ook mogelijk aan politiebureau

Het logo van de nieuwe campagne, aangepast aan Flevoland Flevoland 13-06-2005 - Met de onthulling van een internetzuil door districtschef van Politie Flevoland Jan Aandewiel is de landelijke campagne Doe altijd aangifte ook in Flevoland van start gegaan.

Deze campagne van de overheid en politie roept Nederlanders op altijd aangifte te doen, want dan weet de politie beter wat er speelt, kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen én wordt de pakkans van daders groter. Doe altijd aangifte, wij doen er alles aan om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, aldus Aandewiel.

Internetzuil

Districtschef van Politie Flevoland, Jan Aandewiel, onthulde maandagmiddag 13 juni één van de twee internetzuilen van Politie Flevoland. In de ontvangsthallen van de hoofdbureaus in Almere en Lelystad staan nu computers waarmee bezoekers digitaal aangifte kunnen doen of de website van Politie Flevoland kunnen bekijken. Ideaal voor mensen die thuis geen internetaansluiting hebben of graag aangifte doen bij een politiebureau. Politie Flevoland breidt daarmee de mogelijkheden om aangifte te doen nog verder uit.

Aangifte willen doen

De bereidheid om aangifte te doen is in Nederland de afgelopen jaren steeds verder gedaald. In Flevoland ligt de bereidheid om een melding of aangifte te doen weliswaar boven het landelijke gemiddelde, maar het kan altijd beter. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral geen aangifte doen omdat ze denken dat het toch geen zin heeft of omdat het niet zo belangrijk vonden.

Het tegendeel is waar. Met een aangifte vraagt u de politie om onderzoek te doen. Daarmee wordt de kans dat de dader snel wordt gepakt aanzienlijk groter en kunt u voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden. Doe aangifte, want als de politie van niets weet, kan ze het ook niet oplossen. Doet u geen aangifte, dan beloont u de misdaad.

Verschillende manieren

Inwoners en bezoekers van Flevoland kunnen tegenwoordig verschillende manieren om aangifte te doen. De meest snelle manier is digitale aangifte. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij kleine misdrijven waarbij het niet waarschijnlijk is dat de dader kan worden opgespoord, maar waarbij wél een proces-verbaal nodig is (bijvoorbeeld voor de verzekering). Digitale aangifte is mogelijk vanaf thuis of op de hoofdbureaus in Almere en Lelystad.

Het is ook mogelijk om aangifte te doen op afspraak. U belt de politie bij u in de buurt (0900 8844) en maakt een afspraak voor het doen van aangifte. Het grote voordeel is dat u niet (lang) hoeft te wachten, de politie rekent op uw komst. Vindt u het niet erg om te wachten, dan kunt u naar het politiebureau komen. Dit is de oude, vertrouwde manier van aangifte doen. En als u niet in staat bent om op bovenstaande manieren aangifte te doen, dan komt de politie bij u thuis. Bij sommige delicten moet dat zelfs, bijvoorbeeld omdat de politie sporen van de dader veilig wil stellen.

Aangiftemap en folders

U krijgt uw aangifte u mee in een speciale Aangiftemap. Deze map is ontwikkeld door Politie Flevoland in samenwerking met het Openbaar Ministerie en Bureau Slachtofferhulp. De map is bedrukt met meer informatie over wat er nu met uw aangifte gaat gebeuren en bij welke instantie u waaroor terecht kunt. Ideaal om al uw documenten in te bewaren en alles nog eens na te lezen. En als extra kunt u de praktische folders van Politie Flevoland meenemen.

Voor meer informatie of interviews kunt u contact opnemen met:

Marieken Westerink, communicatieadviseur.

Telefoon: 036 538 38 48. E-mail:
marieken.westerink@flevoland.politie.nl