Gemeente Aalburg


Publicatie van Programmaraad AGGWW over advies Radiopakket AGGWW 2005-2006

programmaraad.gif

De Programmaraad AGGWW heeft voor het voorzieningsgebied dat onder kabelexploitant Casema valt in de gemeenten Aalburg, Giessenlanden, Gorinchem, Werkendam en Woudrichem in haar vergadering van 17 mei 2005 een uniform radiopakket samengesteld voor alle vijf gemeenten.

Na een inventarisatie van de radiozenders is gekeken of de programma-aanbieders:

- een uitzendvergunning hebben ontvangen van het Commissariaat voor de Media

- het auteursrechtelijk toegestaan is de zenders door te geven

- het technische mogelijk is de zenders door te geven
- er een overeenkomst is (of kan worden gesloten) met Casema

Het advies dat de Programmaraad uitbrengt is geldig voor minstens een jaar vanaf ongeveer drie maanden na de definitieve vaststelling. Er is gekozen voor een jaar daar er nogal eens wisselingen op radio gebied plaatsvinden. Verder is er gekeken naar o.a. de continuïteit, pluriformiteit, diversiteit en het onderscheidend vermogen van zowel bestaande als van nieuwe aanbieders.
De Programmaraad AGGWW heeft wat betreft de pluriformiteit van de zenders de volgende categorieën benoemd (hierbij zijn 9 verplicht door te geven zenders opgenomen):


- Klassiek/jazz (6 zenders)

- Populair (9 zenders)

- Pop alternatief (4 zenders)

- Nieuws en informatie (6 zenders)

- Buitenlands (2 zenders)

- Jongeren/allochtonen (3 zenders)

- Ouderen/Religie (2 zenders)

Nieuwkomers en wijzigingen

Klassiek/jazz

- de zender WDR 3 wordt niet geadviseerd in het pakket, omdat reeds twee andere Duitse zenders in het advies zijn opgenomen. Daarbij wil de Programmaraad binnen deze categorie gebruik maken van andere zenders, die nu niet in het pakket zijn opgenomen, om zo een beter en gevarieerd aanbod te bewerkstelligen. Tenslotte richt deze zender zit op Nordrheinwestfalen in Duitsland en niet primair op Nederland. Deze zender zit wel in het huidige pakket.

- De Concertzender en Arrow 90.7 worden beide wel geadviseerd omdat deze meer pluriformiteit geven aan het pakket en de Programmaraad deze zenders een aanvulling vindt op het aanbod.

Populair

- Radio Veronica wordt wel geadviseerd in pakket. Veronica richt zich specifiek op de muziek uit de jaren 80 en 90 en heeft een doelgroep voor mensen van de leeftijd 20-40. Het aanbod van Veronica is naar mening van de Programmaraad een aanvulling op het huidige aanbod in deze categorie.

Pop/alternatief

- Besloten wordt het huidige aanbod te handhaven.

Nieuws en informatie

- Business Nieuws Radio wordt niet geadviseerd, daar er al diverse verplichte nieuws en informatiezenders zijn. Daarnaast is de luisterdichtheid laag.

- RTL FM wordt wel geadviseerd, omdat zij een groter luisterdichtheid heeft dan BNR. RTL FM heeft een uitgebreid aanbod aan nieuws op een luchtige' manier en is vernieuwend aan het pakket, hetgeen de pluriformiteit van het advies vergroot.

Buitenland

- BBC Radio 4 wordt niet geadviseerd, omdat binnen deze categorie al een andere Engelse zender wordt geadviseerd;
- BBC Radio 2 wordt wel geadviseerd omdat het aanbod, naar mening van de Programmaraad, kwalitatief beter is dan BBC Radio 4;
- WDR 2 wordt wel geadviseerd, omdat deze Duitse zender een toegevoegde, pluriforme, waarde heeft voor het totale pakket.

Jongeren /allochtonen

- Het huidige aanbod bevat geen zenders die specifiek gericht zijn op jongeren en/of allochtonen. De zenders Yam FM, FunX en Slam FM worden wel geadviseerd, omdat deze naar mening van de Programmaraad een aanvulling geven op het advies.

Ouderen/religie

- De zender Bright.fm wordt wel geadviseerd. Deze zender heeft een religieus aanbod, hetgeen nu ontbreekt in het pakket.
- Radio 227 zendt easy listening uit, gericht op 40+ ers en is hiermee een aanvulling in het pakket.

- WDR-4 komt als regionale Duitse zender ook te vervallen omdat er al voldoende Duitse zenders zijn. Tenslotte richt deze zender zit ook op Nordrheinwestfalen in Duitsland en niet primair op Nederland.

De indeling van het advies moet luiden: 9 verplichte zenders (must carry), 16 zenders zijn te adviseren binnen de wettelijke taak van de Programmaraad en 7 zenders die de Programmaraad vrijblijvend adviseert aan Casema. Hiermee wordt het maximum aantal van 32 zenders voor het kabelnet bereikt.

De 7 vrijblijvende geadviseerde zenders aan Casema zijn: Classic FM, Noordzee FM, Radio 538, Sky Radio, Studio Brussel, Radio 10 Gold en RTL FM. Dit betreffen met name de populaire zenders. Indien Casema besluit één of meerdere van deze zenders niet over te nemen in het zenderaanbod, blijft het door de Programmaraad standaardpakket voldoende pluriform.

Het totaaloverzicht van de radiozenders kunt u hieronder downloaden.

Ter inzage

Het advies van de programmaraad is tot en met 31 juli 2005 ter inzage via de internetsite www.programmaraadaggww.nl, het infokanaal van Casema en de lokale kranten. Consumenten met een kabelaansluiting en programma-aanbieders kunnen tot die tijd gemotiveerd hun bezwaren uiten bij de Programmaraad AGGWW.
Adresgegevens secretariaat:

- Brieven : Postbus 1033, 3380 AA Giessenburg
- E-mailadres : programmaraadaggww@planet.nl
- Internetsite : www.programmaraadaggww.nl

Bij het opstellen van het advies is o.a. gebruik gemaakt van de volgende bronnen:


-Rapport Zendervoorkeuren Kabelraden (in opdracht van Kabelraden.nl)
-Luisteronderzoeken

-Reacties via de eigen website (http://www.programmaraadaggww.nl) en het e-mailadres.

-Schriftelijke en telefonische reacties van de bevolking.
-Het beluisteren van aanbieders (die zich al dan niet schriftelijk hebben aangemeld voor een plek op de kabel dan wel continuering op de kabel.

-Eigen onderzoek door de individuele leden van de Programmaraad (mondelinge navraag bij kennissen, vrienden en familieleden voor zover zij in de regio wonen).

-Nieuwsvergaring via internet (onder andere publicaties op http://www.kabelraden.nl/ en http://www.radio.nl/ alsmede de websites van de diverse programma-aanbieders) en andere media (radio, televisie, krant, tijdschrift, etc.)

-De voorkeur en indrukken van de individuele leden zelf (de Programmaraad vormt een representatieve afspiegeling van de bevolking) waarbij opgemerkt dient te worden dat de leden van de Programmaraad geen zitting hebben in de Raad om slechts hun belang te vertegenwoordigen voor één of meerdere zenders.

Pakketoverzicht Radio advies AGGWW 2005.xls