Gemeente Leusden

10-06--05
Burgemeester bezoekt jubilerend echtpaar

Op maandag 13 juni om 12.00 uur bezoekt burgemeester De Vet het echtpaar Van Kooij-van den Hengel in Huize St. Joseph, Hessenweg 218 in Achterveld. De heer en mevrouw Van Kooij vieren die dag hun 60-jarig huwelijksjubileum.

De heer Van Kooij, geboren en getogen in Hamersveld, en mevrouw Van Kooij-van den Hengel, geboren in Stoutenburg, hebben elkaar leren kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim een maand na de bevrijding trouwde het nu diamanten bruidspaar. Samen kregen zij negen kinderen.

De eerste twintig jaren van het huwelijk was het hard werken op de boerderij. In1966 kwam PON en kocht land van het echtpaar. Daardoor kwam er verlichting in het werk en kon de wereld ontdekt worden. Het bruidspaar reisde van Noorwegen tot Egypte, van Rome tot Toronto. Sinds een aantal maanden wonen de heer en mevrouw Van Kooij tot hun volle tevredenheid in een seniorenflat.

De familie, waarmee het huwelijksjubileum gevierd wordt, bestaat inmiddels uit 17 (schoon)kinderen, 16 kleinkinderen en een achterkleinkind.
Terug naar boven

---

10-06-05
Centrum voor Natuur en Milieu "De Schoolsteeg" houdt vlindertentoonstelling in bibliotheek Leusden

Het Centrum voor Natuur en Milieu 'De Schoolsteeg' houdt samen met de bibliotheek een vlindertentoonstelling in de bibliotheek in De Hamershof in Leusden. Bezoekers krijgen allerlei informatie over de 19 soorten dagvlinders die in Leusden voorkomen. De tentoonstelling is de hele maand juni te bezoeken tijdens de openingsuren van de biliotheek.

De tentoonstelling wordt georganiseerd voor mensen die meer willen weten van vlinders, bijvoorbeeld hoe een dag- of nachtvlinder herkend kan worden. Voor de mensen die veel vlinders naar hun eigen tuin willen lokken is er de Vlinder-nectarplanten-top-tien. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Ze kunnen door een microscoop een vlinder bekijken, in de kinderhoek een vlinder vouwen of kleurplaten inkleuren. Ook zijn er echte eitjes, rupsen en poppen van het koolwitje in een vlinderkast te zien. Als bezoekers mooie foto's hebben van een dag- of nachtvlinder in Leusden, kunnen zij die ophangen in de bibliotheek. De maker van de mooiste foto ontvangt een boek over vlinders.

Het centrum voor Natuur en Milieu 'De Schoolsteeg' doet onderzoek naar plaatsen waar de Oranjetipjes voorkomen. Deze vlindersoort werd vijf jaar geleden nog regelmatig gezien in Leusden, maar komt de laatste jaren steeds minder voor. Het CNM vraagt waarnemers van deze gemakkelijk te herkennen vlindersoort door te geven op telefoonnummer (033) 4961732 of per e-mail aan schoolsteeg@leusden.nl

De tentoonstelling is georganiseerd door Centrum voor Natuur en Milieu 'De Schoolsteeg' in samenwerking met de bibliotheek Leusden. De fotografie is verzorgd door Ruud de Man en de vormgeving door Jan Kammeijer. De tentoonstelling is opgesteld met subsidie van de Stichting Vlinderbaan.
Terug naar boven

---
10-06-05
Onderwijs en huiselijk geweld
Aanbod voor de basisscholen in Eemland Zuid in aantocht Een kind dat zijn ouders dagelijks ruzie hoort maken, een jongere die ziet dat de ouders zich agressief gedragen of zelf direct slachtoffer wordt van mishandeling, verwaarlozing, etc. Dit zijn allemaal gevallen waarin sprake is van huiselijk geweld. Het spreekt voor zich dat huiselijk geweld een enorme impact heeft op alle betrokkenen, zowel op slachtoffers, daders als kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Behalve de direct betrokkenen raakt huiselijk geweld ook de maatschappij.

De aanpak van huiselijk geweld staat de laatste tijd sterk in de belangstelling. De rijksoverheid heeft daarin een actieve rol genomen. Over het hele land zijn centrumgemeenten aangewezen om de aanpak van huiselijk geweld te organiseren in samenwerking met alle betrokken organisaties voor hulp en verwijzing.

Voor de regio Eemland heeft Amersfoort de rol als centrumgemeente op zich genomen. Voor de signalering en verwijzing kan het onderwijs een cruciale functie vervullen.

Onderwijs
Buren, huisartsen, kinderopvang, onderwijzend personeel en anderen zijn belangrijke signaleerders in het opsporen van huiselijk geweld. Zeker in het onderwijs, waar dagelijks met kinderen gewerkt wordt, kunnen signalen aanwezig zijn. Soms zijn het duidelijke signalen, vaak ook zijn het die onbewuste tekenen, die combinatie van factoren. Het kind is iets te vaak 'van de trap gevallen', heeft te vaak dezelfde kleren aan, krijgt geen eten mee naar school, is afwezig tijdens de les, reageert opeens erg agressief of juist teruggetrokken op klasgenoten, etc.

Protocol en training voor onderwijzend personeel

Het ministerie van Onderwijs Cultuur &Wetenschappen (OC&W) heeft een protocol ontwikkeld voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Daarin wordt uitgelegd wat docenten kunnen doen als er vermoedens zijn van huiselijk geweld. Meer informatie over het protocol is te vinden op de website: www.minocw.nl bij veilige school en vervolgens protocol huiselijk geweld. Behalve dit protocol heeft de DSP-groep in opdracht van het ministerie OC&W een training ontwikkeld voor nascholing van onderwijsprofessionals t.a.v. huiselijk geweld. Hierin staat het signaleren van huiselijk geweld centraal en wordt scholen tevens een handreiking geboden om stappen te zetten naar een goede aanpak. Zie de website: www.onderwijsenhuiselijkgeweld.nl

Aanbod voor basisscholen
Deze training gaat de Onderwijs Begeleidingsdienst Eemland (OBD Eemland) via de IB-netwerken aanbieden aan afgevaardigden van de basisscholen in Amersfoort, Leusden en Woudenberg. De OBD Eemland stuurt binnenkort een brief naar de basisscholen om hen te informeren over de training en verdere werkwijze. Deze training wordt komend schooljaar aangeboden. Doel is dat op elke school een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld komt. Iemand die weet wat onderwijzend personeel kan doen bij vermoedens van huiselijk geweld.

Aanpak huiselijk geweld in Eemland Zuid
Dit aanbod is in samenspraak met gemeenten, diverse hulpverleningsinstellingen en politie tot stand gekomen. In de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg is al enige jaren gekozen voor een gezamenlijke aanpak tegen huiselijk geweld. Verschillende succesvolle projecten zijn al gestart, anderen zijn nog in ontwikkeling. De GGD coördineert de verschillende activiteiten. Eén daarvan is de aanpak van huiselijk geweld op scholen. Daarvoor is een onderwijsgroep in het leven geroepen die bestaat uit leden van de volgende organisaties: GGD Eemland, politie, Amant, PAL, samenwerkingsverbanden en OBD Eemland. Deze onderwijsgroep heeft als doel er zorg voor te dragen dat het onderwerp huiselijk geweld een zo breed mogelijk dekking vindt binnen de basisscholen. Een aanbod voor het voortgezet onderwijs wordt in een later stadium gestart.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carlijn van Schie, coördinator huiselijk geweld, GGD Eemland. Telefoon: 033 4678.100 of email: c.v.schie@ggdeemland.nl