ERNST & YOUNG: uitkomsten ICT barometer
13.06.2005 / 10:10 / Rubriek: Economie / Organisatie: Ernst and young
Cybercrime steeds grotere bedreiging voor bedrijfsleven
Bereidheid tot aangifte politie of justitie neemt toe
Rotterdam, 13 juni 2005 - Cybercrime-activiteiten vormen een steeds grotere bedreiging voor Nederlandse bedrijven. Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young. Ruim de helft van de ondervraagde directeuren/managers en professionals heeft het afgelopen jaar te maken gehad met computervirussen of -wormen. Eenderde van de ondervraagden ondervindt hinder van het aanbod van illegale diensten en producten via internet. De bereidheid van bedrijven tot aangifte bij politie of justitie neemt hierdoor sterk toe.
Deze conclusies staan in de nieuwste ICT Barometer, het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. De ICT Barometer maakt deel uit van de EY Leadership programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview-NSS onder 608 directeuren/managers en professionals.
De meest voorkomende cybercrime-activiteit is de verspreiding van een computervirus of -worm. Maar liefst 56 procent van de ondervraagden heeft hier het afgelopen jaar last van gehad. Phishing is een nieuw gevaar binnen cybercrime. Het is een nieuwe vorm van oplichterij via het internet, waarbij fraudeurs via imitatie e-mail achter persoonlijke informatie proberen te komen. Recent werden door criminelen meer dan 30.000 e-mails verzonden aan Postbank-klanten, waarin de ontvangers werden gevraagd hun toegangsgegevens in te voeren. Volgens Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership, worden de risico's van elektronische vermogensdelicten te laag geschat. 'Slechts twee procent van de bedrijven verwacht hier in het komende jaar mee te maken te krijgen. Kennelijk moeten er eerst kapitale ongelukken gebeuren voordat bedrijven zich realiseren dat ook zij te kloppen zijn door cybercriminelen', aldus Verschuur.
Bedrijven eerder bereid tot aangifte
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de bereidheid tot aangifte bij politie of justitie in geval van cybercrime toeneemt. Momenteel doet slechts een kleine groep (6 procent) daadwerkelijk aangifte. Het betreft hier voornamelijk grote organisaties. Ruim eenderde van de ondervraagden is echter voornemens in toekomstige gevallen aangifte te doen.
Beveiligingsbewustzijn onder de maat
Ruim driekwart van de bedrijven heeft inmiddels software tegen virussen en wormen geïnstalleerd. Nog eens driekwart heeft een firewall en zestig procent heeft software tegen spyware geïnstalleerd. Jacob Verschuur: 'Het is een positieve ontwikkeling dat veel organisaties maatregelen hebben getroffen tegen bedreigingen op het gebied van informatiebeveiliging. Toch is bij veel ondernemingen het beveiligingsbewustzijn van medewerkers nog ver onder de maat. Slechts eenderde van de organisaties onderneemt activiteiten op dit vlak'.
Drie op de tien e-mails blijkt ongewenst
Een andere constatering uit deze ICT Barometer laat zien dat de ondervraagde directeuren/ managers en professionals gemiddeld 27 e-mailberichten per dag ontvangen. Hiervan is gemiddeld 11 procent spam en 18 procent niet nuttig. 71 procent van de dagelijks ontvangen e-mailberichten is dus daadwerkelijk relevant. Binnen kleine bedrijven komt spam relatief vaak voor (20 procent). Dit komt mogelijk door het ontbreken van een centrale e-mailbeveiliging. De frustratie met spam is nog altijd groot. Een op de vijf ondervraagden zegt geen gebruik meer te willen maken van e-mail als het aantal spamberichten nog verder toeneemt. 'E-mailverkeer is anno 2005 een onmisbaar communicatiemiddel geworden. Het is verontrustend dat bijna dertig procent van de dagelijkse
e-mails niet gewenst is. Organisaties die spam versturen moeten dan ook hard worden aangepakt', meent Verschuur.
Over de Ernst & Young ICT Barometer
De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren/managers en professionals uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Interview-NSS. Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en de functietaken, betrokkenheid bij ICT en beslissingsbevoegdheid over ICT-aankopen. De groep ondervraagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting. Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de Nederlandse bevolking worden gezien. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date'-informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.
Downloaden rapport
De rapporten met de onderzoeksresultaten van 13 juni 2005 over Computerbeveiliging en Cybercrime kunt u downloaden via www.trends-in-ict.nl
Noot voor redactie,