EVD

Handelsreis metaalsector naar Taiwan, 11 t/m 18 juni 2005

Springplank naar China

---

Hoewel de Nederlandse export naar Taiwan omvangrijk is (in 2004 naar verwachting 1,8 miljard euro) en sterk groeit, besteedt het Nederlandse bedrijfsleven nog onvoldoende aandacht aan Taiwan. Door de massale belangstelling voor het Chinese vasteland blijft Taiwan wat op de achtergrond. Daar komt bij dat in Nederland het vooroordeel heerst dat China bezwaar zou hebben tegen het zakendoen met Taiwan en dat daarmee de kansen in China zouden worden verkleind. Dat is beslist niet waar. De Taiwanese markt biedt grote kansen. Taiwan heeft meer dan 120 miljard US dollar geïnvesteerd in China en veel Chinese bedrijven hebben Taiwanese managers. Alleen al in Shanghai werken 500.000 Taiwanezen. Een groot deel van de exportgroei van China komt van Taiwanese vestigingen. Taiwan is dan ook steeds meer een springplank voor de Chinese markt.

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze handelsreis. U kunt zich direct online aanmelden.
Sluitingsdatum voor de aanmelding is 11 maart 2005.

Koopkrachtige markt
Het eiland telt 23 miljoen mensen die een inkomen hebben van gemiddeld 14.000 US dollar. Een koopkrachtige markt dus. De economische groei in 2004 was fors (6 procent), met name door opleving van de buitenlandse handel en sterke groei van de consumptie. Voor 2005 wordt een groei van 4,5 procent verwacht. Taiwan heeft een uitstekend onderwijssysteem, een gekwalificeerde beroepsbevolking en een westerse stijl van zakendoen. Taiwanezen hebben een open houding en komen hun afspraken na. Nederland is populair in Taiwan. De landen delen een geschiedenis van honderden jaren. Nederland staat synoniem voor kwaliteit.

Sterke machine-industrie
De twee belangrijkste industriële centra zijn Kaohsiung en Taichung. Daar bevindt zich ook de machine-industrie. In 2003 was de productiewaarde van deze sector 10,3 miljard euro; voor 2004 wordt die geschat op 10,7 miljard euro, een stijging van 3,7 procent ten opzichte van 2003. De machine-industrie heeft een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van Taiwan. De meeste machineproducenten behoren tot het MKB. De bedragen die aan R&D worden besteed (minder dan 1 procent van de omzet) zijn laag vergeleken met andere landen. De sterke R&D-gebieden zijn: stempels en snijgereedschappen, procesuitrustingen, precisie spuitgietmatrijzen, metaalverwerking (zowel componenten als processen), VLSI mixed signal tester, optische controle en testapparatuur alsmede microtechnologie.

Import
Taiwan importeert vooral geavanceerde systemen voor de halfgeleiderindustrie en de 3C-(Consumenten, Computer en Communicatie)sector. De importwaarde van machines bedroeg in 2002 10,1 miljard US dollar, 7 procent minder dan in het jaar daarvoor als gevolg van de teruggang in de halfgeleiderindustrie. De belangrijkste leveranciers zijn Japan (45,1 procent), de VS (25 procent) en Duitsland (8,8 procent). Een relatief nieuwe buitenlandse toeleverancier is Korea. Korea investeert fors in het toeleveren aan producenten van TFT-LCD schermen naar Taiwan.
Veel buitenlandse toeleveranciers vinden Taiwan's halfgeleiderindustrie, TFT-LCD industrie, printplaten, foto-electrische industrie en biotechnologie aantrekkelijk. Voor deze deelgebieden is behoefte aan geavanceerde micro-processoren of processoren, geconditioneerd ruimtes/milieu, computer control en software voor geïntegreerde machine/productiesystemen. 50% van de machines voor conventionele sectoren zoals de textiel-, meubel-, of lederverwerkingssector komen uit de EU.

Export
De export had in 2003 een waarde van 7,3 miljard, een stijging van 6,8% ten opzichte van 2002 ( 7,8 miljard). De drie belangrijkste exportproducten zijn machinegereedschappen, matrijzen, machines voor de grafische sector, lagers en transmissiesystemen en interne verbrandingsmotoren. De belangrijkste exportmarkten voor Taiwan zijn China ( 2,06 miljard) en de VS ( 1,57 miljard).

Handelsreis
Tijdens de handelsreis ontmoet elke deelnemer, bij voorkeur op locatie, een aantal potentiële zakenpartners die zijn geselecteerd op basis van zijn bedrijfsprofiel en specifieke wensen. Denk daarbij aan mogelijke afnemers, agenten, distributeurs of andere samenwerkingspartners. De reis start in Kaohsiung en eindigt via Taichung in Taipei. De individuele afspraken zullen in en rondom deze steden gemaakt worden. De EVD en de afdeling Handelsbevordering van FME-CWM organiseren de handelsreis in samenwerking met het Netherlands Trade and Investment Office in Taipei. De reis wordt ondersteund door de Koninklijke Metaalunie en Nevat.

VOC-tentoonstelling
In de week van de reis vindt een VOC-tentoonstelling plaats, gesponsord door de Nederlandse en Taiwanese overheid en het bedrijfsleven. Tijdens de tentoonstelling worden allerhande evenementen georganiseerd, zoals sponsoravonden, seminars maar ook handelsbevorderende activiteiten. De tentoonstelling zal veel publiciteit genereren. Omdat de reis in deze week plaatsvindt kan zij meeliften op deze publiciteit.

Voorlopig programma
Tijdens de handelsreis ligt de nadruk op individuele matchmaking tussen Nederlandse en Taiwanese bedrijven. Daarnaast worden enkele gezamenlijke activiteiten georganiseerd:

* zaterdag 11 juni:
vertrek vanuit Nederland

* zondag 12 juni:
aankomst Kaohsiung

* maandag 13 juni: ochtend:
start seminar; middag: individuele afspraken in Kaohsiung
* dinsdag 14 juni:
individuele afspraken in en rondom Kaohsiung; vertrek naar Taichung

* woensdag 15 juni:
ochtend: start seminar; middag: individuele afspraken in en rondom Taichung

* donderdag 16 juni:
individuele afspraken in en rondom Taichung
* vrijdag 17 juni:
vertrek Taipei: bedrijfsbezoeken/vrij programma
* zaterdag 18 juni:
vertrek naar Nederland

* zondag 19 juni:
aankomst Nederland

Kosten
De kosten zijn 500 euro per bedrijf. Bijkomende individuele kosten, zoals reis- en verblijfkosten en kosten voor transport en eventueel een tolk, zijn voor eigen rekening. Om iedere deelnemer een op maat geschreven programma te kunnen garanderen, is er een maximum aantal deelnemers. Inschrijving geschiedt op volgorde van ontvangst.

Voordelen
Deelname aan deze handelsreis biedt u veel voordelen:
* een individueel programma van afspraken op locatie met potentiële zakenpartners volgens uw wensen samengesteld
* een ingang op het juiste niveau

* een intensief programma in korte tijd

* informatie over de markt

* een unieke gelegenheid om ervaringen en kennis met collega-ondernemers te delen

* een op maat georganiseerd reisarrangement

Meer informatie

* Over de handelsreis

+ EVD
Sandra Schoof
Telefoon: (070) 778 83 10
E-mail: schoof@evd.nl

+ FME-CWM
afdeling handelsbevordering
Steven Mulder
Telefoon: (079) 353 12 93
E-mail: scm@fme.nl


* Over Taiwan


* www.evd.nl/taiwan

* Online publicatie

* Of neem contact op met de regio-informatiemanager

Taiwan Frans Rooyackers (070) 778 8848

Sectorpagina's

* www.evd.nl/metaalbewerking

* www.evd.nl/machines

Programma's

* www.evd.nl/psb

De reis