Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

(niet publiceren (embargo) voor 10 juni 2005 16.30 uur)

Nieuw poortgebouw Begraafplaats Rhijnhof Leiden geopend

Vrijdag 10 juni 2005 is het nieuwe poortgebouw van Rhijnhof geopend. Dit gebeurde door de voorzitter van Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof, de heer C.H. Goekoop en wethouder R.A.M. van der Sande (Financiën en Wijkbeheer). Gezeten in een koets (Landauer) reden zij door de nieuwe poort van de begraafplaats. Het poortgebouw is door architect Ronald Knappers van VVKH-architecten ontworpen. Het is een combinatie van de uitbreiding van het oorspronkelijke kantoor met een nieuwe toegangspoort. Langs de Haagse Schouwweg is het gebouw vormgegeven als engelse tuinmuur waarbij een zwevend dak de poort markeert en tevens het kantoor een dak verschaft. Aannemingsbedrijf Ooijevaar heeft het geheel in korte tijd gerealiseerd. De buitengevels zijn opgebouwd uit natuursteen; een Schistezandsteen uit de Belgische Ardennen. Iedere steen heeft een eigen maat, wat voor de metselaars een grote uitdaging opleverde. Met dit poortgebouw van bijzondere architectuur heeft Rhijnhof een entree gekregen, die de begraafplaats en de gemeente Leiden waardig is. Tevens zijn aan de buitenzijde van het poortgebouw toiletten voor de bezoekers van de begraafplaats opgenomen die toegankelijk zijn tijdens de openingstijden. De verbreding van de waterpartij, de bouw van een brug en de herinrichting van de ontsluiting met de Haagse Schouwweg zorgen ervoor dat de entree nu duidelijk herkenbaar is.

Tijdens de opening werd ook het boek "Rhijnhof, van buitenplaats tot begraafplaats" gepresenteerd. Bestuurslid de heer C. van Oosten van begraafplaats "Rhijnhof" bood wethouder van der Sande en mevrouw Jongejan (de weduwe van de oud-voorzitter van de begraafplaats) een eerste exemplaar aan. Op grond van uitvoerig archiefonderzoek beschrijft auteur Guus Theelen de geschiedenis van de begraafplaats. Vanaf de aankoop van het landgoed, de situatie in de tweede wereldoorlog tot de komst van het crematorium en de recente geschiedenis. Het boek eindigt met een aantal korte biografieën van begraven prominenten.

Een noviteit is de grafwijzer, die in gebruik werd gesteld door de heer M.M. Goudzwaard eveneens bestuurslid van de begraafplaats. Met deze grafwijzer kunnen bezoekers zelf de plaats van een graf opzoeken. Er kan dan tevens een plattegrond worden uitgeprint, waarop de route naar het graf is aangegeven. Binnenkort zal de plattegrond vergezeld gaan van een foto van het graf. Ook andere informatie over de begraafplaats kan worden ingezien. De grafwijzer bevindt zich aan de buitenzijde van het poortgebouw, zodat tijdens de openingsuren van de begraafplaats altijd gebruik kan worden gemaakt van deze dienstverlening. Met Internet is een koppeling gemaakt, zodat ook via de website van begraafplaats Rhijnhof (www.rhijnhof.nl) nabestaanden al thuis een graf kunnen opzoeken en de gegevens kunnen uitprinten.

De openingsceremonie werd beëindigd met het luiden van twee klokken die zich bevinden in de nieuwe klokkentoren van het poortgebouw. De door de Gereformeerde Kerk geschonken klokken zijn afkomstig uit de voormalige Zuiderkerk. De voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Gereformeerde Kerk te Leiden, de heer C.H. van Alderwegen, stelde de historische klokken officieel in gebruik. Tijdens een uitvaart kan nu op verzoek de klok geluid worden tijdens de wandeling naar het graf.

Met de voltooiing van het poortgebouw is een einde gekomen aan een periode, waarin bezoekers soms werden geconfronteerd met overlast. Over het algemeen is met begrip op de situatie gereageerd. Vanaf nu is door de komst van het nieuwe poortgebouw, de "grafwijzer", de openbare toiletten enz. de dienstverlening echter duidelijk verbeterd.