Kerkrecht.nl - een grote digitale kennisbank
Van Dordts-gereformeerd tot Codex-katholiekKAMPEN, 20050610 -- Sinds enkele jaren is de website Kerkrecht.nl in de lucht. Onlangs zijn er een paar belangrijke aanwinsten op de site geplaatst. De complete Acta van de beroemde Dordtse synode van 1618-1619 en de Nederlandse tekst van de Codex, het Canonieke Wetboek van de rooms-katholieke kerk, zijn nu via Kerkrecht.nl digitaal te raadplegen.
Kerkrecht.nl wil iedereen van dienst zijn die informatie zoekt over het geldend kerkrecht in de diverse Nederlandse kerkgenootschappen. Voor de meeste kerken heeft de website intussen een startpagina die toegang geeft tot de kerkorde en tot belangrijke kerkrechtelijke boeken en documenten van die kerk. Zulke startpagina's zijn er ook voor een representatief aantal buitenlandse kerken uit diverse tradities.
Kerkrecht.nl heeft in eerste instantie vooral veel kerkrechtelijk materiaal uit de protestants- gereformeerde traditie geplaatst. De standaardwerken van F.L. Rutgers, H. Bouwman en D. Nauta zijn bv. bijna volledig in de digitale bibliotheek te raadplegen. Maar ook het materiaal uit nederlands-hervormde kring en uit de PKN wordt steeds uitgebreid. Verder wordt er gestreefd naar het opnemen van Acta en Handelingen van generale synodes van diverse kerken. Daarnaast groeit de digitale bibliotheek met titels uit verwante kerken in Noord-Amerika en Zuid-Afrika.
De website wil ook dienen als brug tussen kerkrecht en wereldlijk recht. Er is een aparte rubriek met teksten en links op het gebied van wetgeving en literatuur over onderwerpen als godsdienstvrijheid, privacy, familierecht, rechtspraak in kerkelijke geschillen en dergelijke.
Voortdurend wordt het aangeboden materiaal uitgebreid. Kerkrecht.nl is bedoeld als een 'kennisbank' ten dienste van ieder die kerkrechtelijke informatie zoekt, zowel voor actueel kerkelijk gebruik als voor opleidings- en andere studie-doeleinden. Te denken is aan: kerkleden, theologiestudenten, predikanten, pastores, kerkelijk werkers, leden van kerkenraden en kerkbesturen, maar ook aan juristen zoals notarissen en advocaten en aan journalisten bij de diverse media.
De site is in 2002 tot stand gekomen op initiatief van prof.dr. M. te Velde van de Theologische Universiteit (Broederweg) in Kampen. Hij is verantwoordelijk voor de algemene opzet en heeft de leiding van het project. Daarnaast is er overleg met kerkrecht-deskundigen uit de verschillende kerken.
Een team van vrijwilligers helpt bij de inhoudelijke invulling van de site. Zij zorgen voor het corrigeren van gescande teksten en voor het invoeren ervan in de zgn. backstage. De site is gebouwd door Netivity BV in Zwolle en wordt bekostigd door de Theologische Universiteit en door het Deputaatschap Generaal-Synodale Publicaties van de Gereformeerde Kerken (vr). Het digitale materiaal wordt aan de genoemde universiteit ook gebruikt bij de colleges Kerkrecht.
Via zoekmachines en mond-tot-mond-reclame kreeg de site tot nu toe al veel bezoekers. Hun aantal stijgt gestaag: op dit moment ligt het aantal boven de 3000 per maand. Aan de cijfers is merkbaar dat de belangstelling voor kerkrecht toeneemt. Niet alleen kerkelijke functionarissen en juridische specialisten, maar ook 'gewone' kerkleden zijn gebaat bij kerkrecht dat publiek toegankelijk is. De website Kerkrecht.nl is een digitale 'kennisbank' die daarin een brede doelgroep bedient.
Ingezonden persbericht