Nederlandse Kankerbestrijding

Sterke toename aantal kankerpatiënten vraagt om maatschappelijke verantwoordelijkheid

Amsterdam, 10 juni 2005 De maatschappelijke rol van KWF Kankerbestrijding gaat verder dan het financieren van wetenschappelijk kankeronderzoek. KWF Kankerbestrijding houdt ook scherp in het oog wat de ontwikkelingen in wetgeving, overheidsbeleid en uitvoering van de gezondheidszorg betekenen voor de kankerpatiënt en zijn zorgbehoefte. De verwachte sterke stijging van het aantal kankerpatiënten in de komende tien jaar dwingt ons tot een duidelijke rol in het publieke debat, meldt KWF-voorzitter Marten Oosting morgen tijdens de 56e Algemene Ledenvergadering van KWF Kankerbestrijding in het Beatrixtheater in Utrecht.

De Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding berekende eind 2004 een stijging van het aantal kankerpatiënten van 69.000 nieuwe gevallen (in 2000) tot 95.000 in 2015. Deze stijging leidt onvermijdelijk tot een toename van de vraag naar zorg en nazorg. Daar moeten overheid en zorgverleners nú op inspelen: de zorgcapaciteit moet tijdig worden uitgebreid, door onder meer de opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners te verruimen. Zodat iedere kankerpatiënt in ons land op tijd de juiste zorg krijgt, nu én in de toekomst.

Om dit te realiseren zijn onder meer voorzieningen nodig om een tijdige en betrouwbare diagnose te kunnen stellen. Zoals voldoende scanapparatuur en gekwalificeerd personeel. Ook de tijdige opsporing van kanker is van groot belang. Want door er vroeg bij te zijn, kan een behandeling eerder beginnen en hoeft deze minder ingrijpend te zijn. KWF Kankerbestrijding pleit in dit kader voor invoering van bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Verder wil KWF Kankerbestrijding nog actiever dan voorheen bevorderen dat resultaten uit wetenschappelijk onderzoek worden verspreid en toegepast.

In de strijd tegen kanker zijn de patiëntenorganisaties een onmisbare bondgenoot van KWF Kankerbestrijding. Zij kennen de patiënt en zijn emoties en behoeften het best. Samen met hen strijdt KWF Kankerbestrijding er bijvoorbeeld voor dat nieuwe geneesmiddelen voor alle kankerpatiënten beschikbaar zijn. Het kan niet zo zijn dat financiële redenen daar aan in de weg zouden staan. KWF Kankerbestrijding zal verder de strijd tegen (long)kanker als gevolg van roken voortzetten. Daartoe zal zij de samenwerking binnen STIVORO intensiveren. Oosting zal zich in zijn jaarrede kritisch uitspreken over het Nationaal Programma Kanker. Hij mist hierin de ambitie van de overheid, als partner in dat programma, om impulsen te geven aan de toppositie van ons land in het kankeronderzoek. KWF Kankerbestrijding zal zich ten slotte met overtuiging aansluiten bij het advies van de Commissie-Wijffels, en waar nog nodig actie ondernemen om de bestuursvorm verder te verbeteren.

Zie ook

* Kanker in Nederland

* Vroege opsporing dikkedarmkanker

* Beeldvormende technieken

* KWF Kankerbestrijding onderschrijft gedragscode goede doelen
* Tekst Jaarrede KWF-voorzitter Marten Oosting (PDF, 40 kB) - beschikbaar zaterdagavond 11 juni

laatst gewijzigd op 10 jun 2005