FNV

Werkgevers schoonmaak weigeren gesprek met Bos en Jongerius

De werkgeversonderhandelaars in de schoonmaak weigeren maandag FNV-voorzitter Agnes Jongerius en PvdA-leider Wouter Bos te spreken bij de cao-onderhandelingen. FNV Bondgenoten zal daarom om 13.30 uur vragen om een schorsing om ze bij te praten.
Kamerleden van de PvdA lopen maandag mee met vakbondsbestuurders. Bos gaat 's ochtends mee naar een kinderdagverblijf in Amsterdam. Daar opent Jongerius de actieweek van de kinderopvang.

In de onderhandelingen over de cao voor de tweehonderdduizend schoonmakers zit nog geen schot. Maandag en dinsdag gaat het overleg verder. FNV Bondgenoten eist een betere beloning, loonaanvulling bij ziekte en een betere rechtspositie. Werkgevers kunnen eenzijdig de arbeidsovereenkomst verslechteren. Hier maken veel werkgevers dan ook gebruik van.

De onderhandelingen gaan vooraf aan de internationale dag van solidariteit met schoonmakers, woensdag in de Amsterdamse Bijlmerhal. De dag staat in het teken van de vakbondscampagne voor betere beloning.

Met de campagne vraagt FNV Bondgenoten aandacht voor de laagbetaalde schoonmakers die ervoor zorgen dat onder meer duizenden kantoren er elke dag weer representatief uitzien.

Uit onderzoek in opdracht van werkgevers en vakbonden is gebleken dat 13 procent van 198 onderzochte schoonmaakbedrijven het basisuurloon, zoals afgesproken in de cao, ontduikt. Die uitkomst stemt vakbondsbestuurder Eddy Stam somber.

"In plaats van te adverteren met de boodschap 'de schoonmaker maakt het mogelijk', kunnen werkgevers misschien beter zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en een goede beloning", reageert Stam. "Dat maakt de sector waarschijnlijk sneller aantrekkelijk dan zo'n imagocampagne."

Stam roept alle werknemers in de sector op zich openlijk solidair te verklaren en in de lopende cao-onderhandelingen een eerlijke beloning te eisen.

De internationale solidariteitsdag met schoonmakers is ingesteld na een uit de hand gelopen demonstratie van schoonmakers in de Verenigde Staten, in 1990. Demonstranten werden indertijd hardhandig door de politie aangepakt. Er waren vele gewonden. Uiteindelijk kregen de schoonmakers wat zij wilden.

De leider van de staking in Los Angeles, die tot de solidariteitsdag leidde, zal in Amsterdam de Nederlandse schoonmakers een hart onder de riem te steken. In de Bijlmerhal zullen ook delen van de film Bread and Roses, gebaseerd op de beruchte Amerikaanse manifestatie, worden vertoond.

Ook in Australië, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten worden op 15 juni manifestaties gehouden.