Gemeente Nieuwegein

Onderhoudsniveau openbare ruimte ter discussie

Over het onderhoud van verhardingen en groenvoorzieningen komen bij de Gemeente Nieuwegein de laatste weken via de diverse kanalen en via de servicelijn veel opmerkingen en klachten binnen. De gemeente weet dat de kwaliteit van deze voorzieningen de laatste jaren achteruit is gegaan. Daarom ook wil de gemeente de groenvoorziening in de ruimte anders gaan beheren.

Hoe is het zo gekomen

Ruim 30 jaar is er volop gebouwd en is Nieuwegein geworden wat het nu is: een stad die gewaardeerd wordt om het vele groen en water. En dit moet ook zo blijven. De stad is echter in zo'n kort tijdsbestek ontstaan, dat veel wijken in een zelfde stijl zijn ontwikkeld: veel woonerven met een kleinschalige en dure inrichting, die veel intensief onderhoud vraagt. Sinds een aantal jaren nemen de financiële middelen voor het beheer af en wordt het steeds moeilijker de voorzieningen goed te onderhouden. Vandaar ook dat er enige jaren geleden een Integraal Beheersplan Openbare Ruimte (IBOR) is opgesteld waarin de gemeenteraad heeft vastgesteld wat het gewenste onderhoudsniveau voor de gemeente is en hoeveel geld daarvoor mag worden uitgegeven. In het kader van Nieuwegein Kiest heeft de gemeenteraad in november 2004 echter besloten het beheer van de openbare ruimte opnieuw tegen het licht te houden. De doelstelling daarbij is om met minder geld toch een kwaliteitsverhoging van de openbare ruimte te bewerkstelligen. De sector Stadsbeheer moest zich opnieuw bezinnen over de vraag hoe met lagere budgetten toch een behoorlijk onderhoudsniveau gerealiseerd kan worden. Een lastige opgave die enige tijd in beslag heeft genomen. Hierdoor heeft het wat langer geduurd voordat de onderhoudsbestekken kunnen worden aanbesteed. Dit heeft geleid tot achterstanden in het beheer. Vooral het maaien van grasvelden heeft een achterstand opgelopen. De keuze wat er wel en wat er niet gemaaid wordt, is niet altijd even duidelijk geweest voor bewoners. De klachten zijn dus soms terecht.

Situatie nu

De reeks van bezuinigingen van de laatste jaren heeft geleid tot een aanzienlijke versobering van het onderhoud ten opzichte van een aantal jaren geleden. Veel groen wordt extensiever beheerd. Dit hoeft echter geen verslechtering te betekenen. Een gecontroleerde versobering op de juiste plaatsen betekent vaak ook een mooiere omgeving die de natuurontwikkeling ten goede komt. Doordat bijvoorbeeld de bermen van de hoofdwegen maar twee keer gemaaid worden, krijgen behalve gras nu ook klaprozen en fluitenkruid de ruimte. Pas als die plantensoorten zijn uitgebloeid wordt er gemaaid. De planten krijgen zo de kans om zaad te zetten, waardoor de berm het jaar daarop nog mooier in bloei staat. Een mooie entree voor een groene stad. In de woonwijken wordt deze ontwikkeling echter niet altijd gewaardeerd.

Wat gaat de gemeente op korte termijn doen.

In juni worden de onderhoudsbestekken voor het openbare groen aanbesteed. De maatregelen die in de bestekken staan moeten de opgelopen achterstand op het onderhoud snel goedmaken. Dat betekent echter nog niet dat alle knelpunten in het beheer zullen worden opgelost. Vooruitlopend op de uitwerking van Nieuwegein Kiest moet voor de korte termijn rekening worden gehouden met een verdergaande versobering van het onderhoud. Aanvullend hierop houdt de sector Stadsbeheer de huidige werkwijze en de gebruikte methodes kritisch tegen het licht, om te zien of de werkwijze nog efficiënter kan.

Wat gaat de gemeente op lange termijn doen

Op 15 juni krijgt de commissie Ruimtelijke inrichting en Milieu (RIM) een voorstel gepresenteerd, waarin het college beschrijft hoe zij de doelstelling in het kader van Nieuwegein Kiest wil gaan halen. In het plan van aanpak stelt het college voor om wijk voor wijk te onderzoeken hoe het openbare groen anders kan worden ingericht zodat dit beter en tegen lagere onderhoudskosten kan worden onderhouden. Tot voor kort werden bewoners nauwelijks betrokken bij de plannen voor het onderhoud, terwijl dit toch een zaak is, die veel bewoners direct raken en waarbij velen zich betrokken voelen. Het gaat immers vaak om hun "voor- of achtertuin". Bij deze herinrichting van het groen wil de gemeente daarom de bewoners actief betrekken. Zo kan bijvoorbeeld in overleg met bewoners de mogelijkheden onderzocht worden om delen van het openbare groen bij bewoners in beheer te geven. In andere steden heeft deze aanpak goed gewerkt. Uiteindelijk moet dit overleg en deze aanpak leiden tot een openbare ruimte die heel, schoon en veilig is. Deze manier van plannen ontwikkelen is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Vandaar dat voor de herinrichting van alle wijken een periode van 5 jaar staat. Het college stelt voor om te beginnen in Batau-Noord.

Invoerdatum 10-6-2005