Collegebesluiten van 7 juni 2005
B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.
Portefeuille van wethouder Carla Breuer
Handhavingsbeleidsplan WWB Gemeente Nieuwegein(2005/10817)
Met de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand (WWB) is aan de gemeenten de verplichting opgelegd om bij verordening regels vast te leggen voor bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet. Hierdoor moeten gemeenten eigen regels bepalen rondom handhaving.
Op 4 november 2004 heeft de gemeenteraad de Fraudeverordening Wet werk en bijstand 2004 voor onze gemeente vastgesteld. In deze verordening is in artikel 2 opgenomen dat het college van burgemeester en wethouders een handhavingsbeleidplan van de afdeling Sociale Zaken en Arbeid moet vaststellen. Het handhavingsbeleidsplan WWB komt tegemoet aan deze verplichting.
WWB Stimuleringspremie bij tijdelijk werk(2005/10813)
Bij het uitvoeren van de huidige regeling stimuleringspremie bij tijdelijk werk is een onvolkomenheid in de regeling aangetroffen naast een aantal onjuistheden als gevolg van een nieuwe wet. Om dit te herstellen zijn de artikelen 4, 9 en 10 in het Uitvoeringsbesluit reïntegratie vervangen. Het betreft een technische aanpassing.
WWB Stimuleringspremie bij arbeidsongeschiktheid en parttime werk (2005/10807)
Met de invoering van de Wet werk en bijstand zijn een aantal regelingen ten behoeve van de minima vervallen. De rijksoverheid vond deze inkomensondersteunende regelingen ongewenst. In de plaats daarvan is de langdurigheidtoeslag gekomen. Nieuwegein heeft daarnaast ook nog een stimuleringspremie bij tijdelijk werk. In de praktijk blijkt dat er een groep is die voor geen van beide regelingen in aanmerking komt. Het betreft hier klanten die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en inkomsten uit arbeid hebben. Het voorgestelde aanvullend beleid maakt een stimuleringspremie voor deze groep mensen mogelijk.
College stemt in met inkoop reïntegratie producten (2005/11181)
Het college stemt in met de inkoop voor 2005 van twee reïntegratie producten die middels een pilot zijn getest op bruikbaarheid en effectiviteit. Het betreft 25 opleidingsplaatsen beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bij het ROC, Midden Nederland, Gildevaart en 50 bemiddelingtrajecten via uitzendbureau Start.
Portefeuille van wethouder Evert van Linge
Uitbreiding Supermarkt C1000 in Batau Zuid (2005/1154)
De gemeente heeft een bouwaanvraag ontvangen om de C1000 aan de Moerbeigaarde 10 uit te breiden. Het plan houdt tevens een ruimtelijke verschuiving van functies in binnen het bestemmingsvlak. Deze uitbreiding is in strijd met het bestemmingsplan Batau Zuid maar past wel in het voorontwerp bestemmingsplan Batau Zuid. Vrijstelling kan worden verleend op basis van artikel 19 lid 2 WRO. Het college heeft besloten om medewerking te verlenen aan het opstarten van deze vrijstellingsprocedure. Hiertoe zal de aanvraag gedurende vier weken ter inzage worden gelegd.
Stedenbouwkundig plan Lekboulevard-Hoog Zandveld (2005/11187)
Naar aanleiding van het informatietraject en de reacties van adviesorganen is het stedenbouwkundig plan aangepast. Nu het college het stedenbouwkundig plan heeft vastgesteld vormt dit de basis voor het voorontwerp bestemmingsplan. Dat is nu in voorbereiding. Over het stedenbouwkundig plan ontvangen de wijkbewoners nog voor de zomervakantie een nieuwsbrief.
Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen
Beslissing op bezwaar voor inwoners Martinusgaarde ongegrond verklaard (2005/9623)
Het college heeft op 5 januari 2005 vergunning verleend voor het kappen van vier elzen aan de Martinusgaarde, ter hoogte van de nummers 19 tot en met 23. De kapvergunning is aangevraagd omdat de bomen de bestrating omhoog drukken en omdat de bomen veel licht wegnemen. De bomen staan vlak voor de woningen en vormen een ononderbroken haag. Door de families T. de Laat, T. Benschop, H. Schumacher en J. James is bezwaar gemaakt tegen de beslissing om geen herbeplanting in de verleende vergunning op te nemen.
In het Bomenbeleidsplan 2001-2011 Nieuwegein zijn deze bomen opgenomen als' wijker'. Dit betekent dat het gaat om bomen met zeer geringe waarde, waarvan op termijn onveilige situaties of hoge onderhoudskosten verwacht worden. Voor deze categorie bomen vindt geen herplant plaats. Na afweging van alle belangen prevaleert het belang van overlast en onveiligheid boven het belang van behoud van deze bomen. Op basis van het voorgaande is besloten het bezwaar, conform het advies van de Commissie bezwaarschriften, ongegrond te verklaren en het besluit van 5 januari 2005 tot het verlenen van de kapvergunning, in stand te houden.
Dwangsombeschikking eigenaar café Plaza (2005/11197)
Het college legt de eigenaar van Café Plaza aan Markt 5 te Nieuwegein een last onder dwangsom op wegens het overtreden van een nadere eis van het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer. De eigenaar van het café heeft geen geluidsbegrenzer geïnstalleerd en dat is in strijd met de nadere eis.
De last wordt bepaald op ¤ 1.000,--, per week, tot een maximum van ¤ 5.000,--.
De eigenaar heeft tot 15 juli 2005 de tijd om aan de nadere eis te voldoen. Voldoet hij daarna nog niet aan de nadere eis, dan gaat de dwangsom in.
Portefeuille wethouder Martin Monrooij
Tijdelijke bouwvergunning en vrijstelling (2005/10450)
Het college heeft de ING bank een tijdelijke (1 jaar) bouwvergunning en vrijstelling verleend voor het plaatsen van een kantoorruimte naast de Tinnegieterstede 22.
Verzoeken snippergroen (2005/11185)
Het college heeft kennisgenomen van de verzoeken om uitgifte voor snippergroen in 2004. Er zijn 80 verzoeken ingediend en daarvan zijn er 25 gehonoreerd en 50 afgewezen.
(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.
(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)
Invoerdatum 10-6-2005
Gemeente Nieuwegein