Gemeente Gouda


openbaar en speciaal onderwijs in vier gemeenten (10/06/05)

Op donderdag 9 juni 2005 zijn de statuten ondertekend van de Stichting voor openbaar primair en speciaal onderwijs in de gemeenten Bodegraven, Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen. De oprichting van de stichting is daarmee een feit. Het schoolbestuur voor het openbaar primair en speciaal onderwijs in deze gemeenten is vanaf dat moment officieel zelfstandig. Per 1 augustus 2005 worden de in totaal twaalf openbare scholen voor primair en speciaal onderwijs in deze gemeenten overgedragen aan de nieuw opgerichte stichting.

De colleges van B en W in de vier participerende gemeenten zien in de veranderende (bestuurlijke) omgeving van het onderwijs aanleiding het openbaar onderwijs te verzelfstandigen. De gemeente heeft, naast de schoolbestuurlijke rol, ook een rol ten aanzien van het totale onderwijs in de gemeente. Deze vermenging van verantwoordelijkheden (dubbele pet) is een belangrijke reden voor het verzelfstandigen van het openbaar onderwijs. Onder een eigen bestuur kan het openbaar onderwijs, net als het bijzonder onderwijs, duidelijker een eigen positie innemen en zich beter profileren. Beoogd wordt dat de marktpositie van het openbaar onderwijs daardoor verbetert. De stichtingsvorm heeft geen gevolgen voor de rechtspositie en de arbeidsvoorwaarden van het personeel. De onderwijs wethouders van de deelnemende gemeenten zijn blij met deze ontwikkeling. Eindelijk zijn wij onze dubbele pet kwijt, en kan ik het bestuur van het openbaar onderwijs op dezelfde wijze benaderen als de besturen van de scholen voor bijzonder onderwijs. Ik kan nu met ongebonden handen werken aan de ontwikkeling van het gehele Goudse basisonderwijs, was een reactie van één van hen.

kwaliteit

Versterking van bedrijfsvoering en de kwaliteit van het onderwijs is daarnaast ook een belangrijke reden voor de verzelfstandiging. Schoolbesturen hebben door deregulering vanuit het Rijk meer autonomie gekregen. Dit maakt een professioneler, grootschaliger en bedrijfsmatiger opzet van bestuur en management noodzakelijk. Autonomievergroting gaat ook gepaard met grotere risicos. Deze kunnen onder een groter schoolbestuur beter worden gespreid. Bovendien maakt een stichtingsvorm het mogelijk ook ouders deel te laten uitmaken van het bestuur.

bruidsschat

De gemeentebesturen willen de scholen op een verantwoorde manier over dragen aan de stichting. Om de stichting op weg te helpen krijgt zij een zogenaamde bruidsschat mee. Gedurende vijf jaar ontvangt de stichting extra geld om de organisatie goed op te zetten.

naamgeving

De naam van de nieuwe stichting is Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs in Bodegraven, Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen. Footer