Gemeente Zwolle

PERSPECTIEFNOTA 2006 - 2009 'Op Maat': solide en realistisch

Het college blijft inzetten op investeren in de stad en haar inwoners. Daarbij gaat het om uitvoeren van grote projecten, maar ook om het invoeren van ingrijpende zaken als de Wet Werk en Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling. Daar waar nodig wordt op een aantal programma's bijgestuurd. Bijsturing vindt plaats op het gebied van kantoorprogrammering en bereikbaarheid van de stad. Met het bijsturen en inzicht geven in de keuzes die B&W maakt, wordt ook de opmaat voor de volgende collegeperiode aangegeven.

De stad heeft nog steeds veel op de schop. Er zijn veel projecten op de rails gezet of gereed gemaakt voor uitvoering. Het zicht op een meerjarig perspectief ziet het college als een belangrijk winstpunt van deze raads- en collegeperiode. Het achterlaten van een gezond huishoudboekje en een meerjarig sluitend beeld, betekent dat op dit moment weinig nieuwe financiële ruimte is voor verdere investeringen en bestedingen na 2006. Het realiseren van een sluitend financieel beeld betekent dat het college inzet op het antwoord geven op bestaande risico's. Daarmee wordt voorkomen dat het college wordt geconfronteerd met onaangename verrassingen. Om die reden wordt het weerstandsvermogen ingezet op de hoge norm die vorig jaar is afgesproken.

Huishoudboekje
De perspectiefnota laat een sluitend financieel meerjaren beeld zien. Om dat te bereiken en toch grote investeringen in de stad te doen, heeft de gemeente de afgelopen jaren flink moeten bezuinigen. Daarbij wordt de herijkingstaak van 1,4 miljoen euro gerealiseerd. Er zijn echter wel risico's: kantoorprogrammering en het afschaffen van het gebruikersdeel en aftopping van de OZB. Het landelijk beleid rond de OZB baart alle gemeenten zorgen. Voor de eventuele gevolgen van deze maatregel is een miljoen euro structureel in de begroting gereserveerd. Bij het echt doorgaan van de plannen van het kabinet is dit bedrag niet voldoende.

Bijsturen
In de perspectiefnota geeft B&W contouren aan voor bijsturing op een aantal belangrijke dossiers. Voor bereikbaarheid (inclusief parkeren) worden maatregelen getroffen, die er voor zorgen dat de nodige investeringen ook in de volgende raadsperiode kunnen worden gedaan. Ook de kantoorprogrammering wordt bijgestuurd. De huidige ruime kantoorprogrammering biedt mogelijkheden, maar leidt ook tot risico's. Het college zet geen rem op de ontwikkelingen omdat kansen behouden moeten blijven, maar stuurt wel gerichter op de risico's die er zijn. Met partners in de stad gaat B&W de programmering van de stad aanpakken.

Bijsturen op het Meerjarig Ontwikkelings Programma komt in de optiek van het college nu niet aan de orde. Het college wil dat het MOP eerst een jaar in werking moet zijn. De prioriteit uit het MOP, "Iedereen doet mee", krijgt gestalte. De nota accommodatiebeleid is vastgesteld. De nota's sportambitie, de cultuurnota en de kadernota welzijn en zorg zijn in ontwikkeling. Met de beleidsontwikkeling liggen college en raad redelijk op koers. Daarnaast zet het college in op inburgering en integratie. De regie rond deze thema's ligt niet meer bij de gemeente. Wel hebben wij een spilfunctie die vooral bestaat uit een informerende, handhavende en faciliterende rol.

Stadseconomie
Het investeren in de kracht van Zwolle krijgt in 2006, maar ook daarna, verder gestalte.
Zwolle heeft een sterke stadseconomie en daar moet het gemeentebestuur voor knokken om die te behouden. Solide en realisme zijn daarbij sleutelwoorden.
B&W blijft inzetten op het realiseren van voldoende vestigingslocaties voor bedrijven en instellingen, gekoppeld aan de vraag uit de markt.

Bereikbaarheid
De bereikbaarheid is van wezenlijk belang voor het behoud van de huidige sterke positie van Zwolle. De belangrijkste prioriteiten van het college liggen daarbij op:

- reconstructie van de Ceintuurbaan;

- realisatie van de hoofdinfrastructuur Stadshagen; Voor deze investeringen zijn nog niet voldoende middelen beschikbaar. De eerste fase van deze projecten is echter gedekt. Voor de vervolgfase is uitzicht op medefinanciering van de Provincie en wordt ook het Rijk aangesproken. De erkende sleutelpositie van Zwolle in de Nota Ruimte geeft daarvoor een goede basis.

Parkeren
De vorig jaar vastgestelde parkeernota geeft de ambities en de benodigde investeringen helder weer. Maar de reserve voor parkeren kent onvoldoende middelen om aan de gestelde doelen te voldoen. Daarom wordt een parkeerfonds gecreëerd om extra middelen beschikbaar te krijgen. Hiervoor worden verschillende pogingen ondernomen. Onder andere om de voor de rechtbank beschikbaar gestelde
¤ 1.900.000,-- in te trekken. Ook wordt kritisch gekeken naar de kostenkant van parkeren, met als doel deze omlaag te brengen. De afdracht van de parkeeropbrengst naar de algemene reserve wordt in een aantal stappen afgebouwd. Op deze wijze wordt het fonds voldoende gevoed om de komende jaren te kunnen zorgdragen voor een betere financieringspositie bij het realiseren van parkeerruimte.

Verstedelijking
De productie van woningen in Stadshagen is in 2004 weer goed op gang gekomen. Gelet op de positie en groei van Zwolle is het gewenst de planologische voorraad voor woningbouw op peil te houden. Dit gebeurt door aansluitend Stadshagen ll te ontwikkelen, waar nog eens 4000 woningen worden gebouwd. Voor de productie op langere termijn is het structuurplan richting gevend. De ontwikkeling van dit plan ligt goed op schema.