VWA en Voedingscentrum starten campagne 'Barbecuen zonder buikpijn'
Jun 9 2005
Uit onderzoek van de VWA en het Voedingscentrum blijkt dat de helft van de Nederlanders na een barbecue risico loopt op een voedselvergiftiging. Hoewel driekwart denkt goed te letten op de hygiëne plaatsen mensen het 'ouderwetse barbecuegevoel' boven voedselveiligheid. Zo is het gebruik van voorgegaard vlees, dat het risico van voedselvergiftiging aanzienlijk verkleint, niet populair. Met het gratis informatiepakket 'Barbecuen zonder buikpijn' informeren de VWA en het Voedingscentrum consumenten vanaf deze week over lekker én veilig barbecuen.
Uit het onderzoek onder ruim 2.000 respondenten door onderzoeksbureau CentERdata van de Universiteit van Tilburg, wordt duidelijk dat er een grote kloof is tussen wat mensen denken en daadwerkelijk doen voor een goede hygiëne bij het barbecuen. Ruim 75% geeft aan nooit ziek te zijn geworden van de barbecue omdat zij letten op de hygiëne. Toch wast 45% niet regelmatig de handen met water en zeep. Ongeveer de helft gebruikt geen gescheiden bestek voor rauw en gaar vlees en bewaart overgebleven vlees dat buiten bij de barbecue heeft gestaan voor een volgende dag. Al deze handelingen vergroten de kans op voedselvergiftiging.
Voorgegaard vlees is veiliger
Voorgegaard vlees verkleint het risico op voedselvergiftiging. Door vlees vooraf te bakken, grillen of koken, worden bacteriën gedood en is het vlees veiliger en sneller klaar op de barbecue. Ongeveer 45% van de respondenten weet dat het gebruik van voorgegaard vlees veiliger is. Toch geeft bijna iedereen de voorkeur aan rauw vlees voor een 'ouderwets barbecuegevoel'. Het is beter om kant-en-klaar voorgegaard vlees te kopen of om grotere stukken vlees (zoals stukken kip, kippenpoten en karbonade) zelf vooraf gaar te maken.
Campagne 'Barbecuen zonder buikpijn'
Met het gratis informatiepakket 'Barbecuen zonder buikpijn' informeren de VWA en het Voedingscentrum zorgvuldig over hygiënisch barbecuen en het voorkomen van voedselvergiftiging. De Barbecuewijzer geeft praktische informatie voor het voorbereiden van een lekkere en veilige barbecue. De overzichtelijke tabel geeft de roostertijden van gangbare soorten vlees, vis, vleesvervangers, groente en fruit. In de bijbehorende folder staat informatie over het belang van goed koelen, het voorkomen van kruisbesmetting en het nut van voorgaren.
Warenklachtenlijn
Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488 of via deze website.
Links·Vraag de barbecuewijzer aan bij het ·Voedingscentrum ·Webdossier ·Voedselinfecties en zoönosen ··Stichting Consument en Veiligheid, informatie over barbecues
Voedsel en Waren Autoriteit