Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 9 juni 2005
PERSBERICHT: KNRM op koers ondanks tekort op exploitatie

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft vorig jaar afgesloten met een tekort van 1,5 miljoen euro op een exploitatie van 10,5 miljoen. Toch doet de KNRM geen concessies aan haar Vlootplan tot 2010, een operationeel investeringsprogramma dat ten grondslag ligt aan het optimaliseren van de dekking van reddingboten langs de Nederlandse kust. Om het financiële tij te keren zal de KNRM bouwplannen aan de wal uitstellen en de fondsenwerving intensiveren.

Gereddencapaciteit is het sleutelwoord binnen de operationele investeringsplannen van de Redding Maatschappij. Gereddencapaciteit staat voor het aantal personen dat een reddingboot bij een calamiteit aan boord kan nemen. In het vlootplan wordt ernaar gestreefd om op iedere positie binnen 10 mijl uit de kust binnen één uur na alarmering met een gereddencapaciteit van 300 personen aanwezig te zijn. Om tot dit aantal te komen, wordt de gereddencapaciteit opgeteld van elke reddingboot die binnen de gestelde tijd aanwezig kan zijn. In drukke vaargebieden, zoals bij de grote zeehavens, liggen de eisen nog hoger.

Nieuwe reddingboten
Om te komen tot een afronding van het vlootplan nam het bestuur van de KNRM in 2004 beslissingen tot nieuwbouw van drie nieuwe reddingboten (19 meter) voor de reddingstations Den Helder, Scheveningen en Stellendam in een periode tot 2008. Een investering van 1,3 miljoen euro per reddingboot. Per reddingstation neemt de gereddencapaciteit door deze vervanging met 30 personen toe. De bouw van de nieuwe reddingboten kon worden bekostigd dankzij grote schenkingen. In 2004 werd één reddingboot van het type Arie Visser (19 meter) gebouwd, plus twee kleinere reddingboten van het type Atlantic 75. Van dit type reddingboot staan er voor de komende jaren nog zes op stapel. Per reddingboot een investering van 200.000,-.

Dekkende meerjarenbegroting
Het bestuur van de KNRM wil geen concessies doen ten aanzien van de gestelde operationele doelen. Tegelijkertijd wordt er bespaard door nieuwbouw aan de wal soberder of niet uit te voeren. Deze maatregelen hebben geen invloed op de kwaliteit van het reddingwerk. Door meer aandacht te besteden aan fondsenwerving verwacht de Redding Maatschappij de meerjarenbegroting dekkend te krijgen.

EINDE PERSBERICHT