Provincie Utrecht

Persbericht

Verkeer en infrastructuur leveren flinke belasting op voor leefbaarheid

Provincie neemt initiatief voor regionaal maatregelenpakket

9-6-2005
Verkeer en infrastructuur leveren een flinke belasting op voor de leefbaarheid in de provincie Utrecht. Die conclusie mag getrokken worden uit het derde rapport over milieuaspecten van verkeer en infrastructuur (MAVI-3). Als monitoringrapport geeft het geen nieuw beleid weer, maar bundelt bestaande gegevens over geluidhinder, luchtkwaliteit, veiligheid voor de omgeving, bodem en water, en natuur rond de hoofdwegen in de provincie Utrecht.

De provincie heeft het rapport in samenwerking met Rijkswaterstaat Utrecht opgesteld. Het geeft geen compleet overzicht, want er staan alleen gegevens in over rijkswegen, provinciale wegen en enkele gemeentelijke hoofdwegen.

Conclusies en verwachtingen
· Het verkeer is een belangrijke veroorzaker van problemen op het gebied van natuur, milieu en hinder.
· Ondanks de toename in het gebruik van stil asfalt op rijkswegen en het plaatsen van geluidsschermen, is de verwachting dat dit bij ongewijzigd beleid in de periode tussen 2000 en 2015 geluidhinder verder zal toenemen.
· In alle Utrechtse gemeenten wordt de grenswaarde voor 24-uursgemiddelde fijn stof-concentraties overschreden. Dit ondanks het feit dat met het groeiende autoverkeer de meeste emissies van luchtverontreinigende stoffen de afgelopen tientallen jaren zijn gedaald. Dit geldt niet voor koolstofdioxide.
· De normen voor externe veiligheid worden op een aantal locaties langs de A27 en de A28 overschreden.
· Door natuurontwikkeling is het totale areaal natuur in de provincie toegenomen. Een verdere toename wordt voor de komende jaren verwacht. · Door afstroming en verwaaiing van wegwater ontstaan er risico's voor het ondiepe grondwater en voor kleine bermsloten die weinig water afvoeren.

Uitvoeringsprogramma
In het verlengde van MAVI-3 wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld met als doel het aantal knelpunten te verminderen. Daarbij wordt ook inzicht gegeven in al lopende projecten. Aan veel van de knelpunten wordt al gewerkt. Zo hebben rijk en provincie eigen programma's voor de invoering van stil asfalt en geluidsschermen, heeft de provincie een programma rond externe veiligheid en bereidt een programma luchtkwaliteit voor. Het uitvoeringsprogramma MAVI moet een overzicht geven van wat er loopt en bevordert daarmee de integrale aanpak en voorkomt zoveel mogelijk dat er leemtes ontstaan.

Maatregelenpakket luchtkwaliteit
De provincie wil ook het luchtkwaliteitsprobleem serieus aanpakken. Zij wil samen met partners in de regio nog voor de zomer een maatregelenpakket aanbieden aan het kabinet. Daarnaast gaat de provincie een luchtkwaliteitstoets invoeren bij de beoordeling van voorgenomen projecten. Daarmee kunnen vroegtijdig problemen rond luchtkwaliteit bij bestemmingsplannen, wegenprojecten en milieuvergunningen gesignaleerd worden.

Vervolg
Gedeputeerde staten willen de inzet van de provincie op het gebied van luchtkwaliteit op 20 juni a.s. bespreken met de statencommissies Water & Milieu (WEM) en Infrastructuur, Mobiliteit en Economie (IME).

Het rapport MAVI-3 staat ook de site van de provincie Utrecht (Informatiebalie/Publicaties/Rapporten/Milieu)

Laatst gewijzigd op 06/09/2005 03:57:01 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl