KNMG

Levensverzekeraar wil medische informatie na overlijden

Mijn patiënt is recent overleden aan kanker. De levensverzekeraar vraagt mij om informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt ten tijde van de wijziging (ophoging) van de polis, circa 6 maanden geleden. De levensverzekeraar overlegt een toentertijd door de patiënt ondertekende machtiging voor het opvragen van informatie bij behandelend artsen na overlijden. Mijn patiënt was 6 maanden geleden nog gezond. Als ik geen informatie geef, dan keert de levensverzekeraar misschien niet uit en worden de nabestaanden gedupeerd. Moet ik de gevraagde informatie verstrekken?

Antwoord:
Nee, u bent daartoe niet verplicht. De regel is van oudsher dat artsen na overlijden van patiënten geen informatie aan levensverzekeraars verstrekken, behalve de doodsoorzaak en dan pas op het moment dat de levensverzekeraar heeft uitgekeerd. Sinds 1 mei 2005 geldt in aanvulling op deze regel de afspraak dat levensverzekeraars vermoedelijke gevallen van fraude (in de zin van het bij het aangaan van de verzekering verzwijgen van bekende en relevante informatie over zijn gezondheid) kunnen voorleggen aan een speciale Toetsingscommissie Fraude Gezondheidsgegevens. Deze commissie is ingesteld door de KNMG, het Verbond van Verzekeraars, het Breed Platform Verzekerden en de NPCF op basis van het Convenant Doodsoorzaken. Het gaat om een proef van drie jaar. De commissie, onder voorzitterschap van oud-minister Job de Ruiter, onderzoekt alle gevallen van overlijden binnen twee jaar na afsluiten/wijzigen van een levensverzekering, als de levensverzekeraar concrete aanwijzingen heeft voor fraude. De commissie kan ook onderzoek doen in gevallen van overlijden langer dan twee jaar na afsluiten/wijziging van een levensverzekering, maar dan gelden zwaardere criteria. De commissie bemoeit zich uitsluitend met levensverzekeringen in de zin van de Wet Toezicht Levensverzekeringsbedrijf. Het gaat om 'verzekering tot het doen van geldelijke uitkeringen in verband met het leven of de dood van de mens', inclusief de natura-uitvaartverzekeringen.

Als de commissie oordeelt dat er inderdaad aanwijzingen zijn voor fraude, dan vraagt de arts in de commissie informatie op bij de behandelend arts. Het gaat dan om informatie over de gezondheidsgegevens van de patiënt ten tijde van het afsluiten/wijzigen van de levensverzekering, die relevant zijn bij de risico-inschatting door de verzekeraar. Op basis van de verkregen informatie doet de commissie binnen 3 maanden een uitspraak die bindend is voor de levensverzekeraar. De KNMG adviseert artsen om de bij deze procedure benodigde informatie te verstrekken aan de arts uit de toetsingscommissie. U bent daar echter niet toe verplicht. Het is uw eigen verantwoordelijkheid of u de gevraagde informatie al dan niet verstrekt. Een afspraak in de context van het bovenstaande is dat het Verbond van Verzekeraars zich zal inspannen om de bij hen aangesloten verzekeraars ervan te weerhouden gebruik te maken van 'machtigingsformulieren voor informatieverstrekking na overlijden' (die de patiënt bij het aangaan van de verzekering moet ondertekenen). De KNMG raadt artsen aan om, als een levensverzekeraar - in weerwil van de afspraken - toch zo'n formulier overlegt, niet in te gaan op het verzoek om informatie. Dat geldt ook als er een door nabestaanden ondertekende machtiging is. Artsen kunnen levensverzekeraars in zo'n geval doorverwijzen naar de Toetsingscommissie Fraude Gezondheidsgegevens.

Artikelen
Er zijn inmiddels twee artikelen verschenen in een reeks over informatieoverdracht na overlijden in de rubriek van de Artseninfolijn. Het eerste artikel is verschenen in MC 2 van 14 januari 2005 met als titel 'Patiënt onterft dochter'. Het tweede artikel werd gepubliceerd in MC 13 van 1 april 2005 getiteld: 'Mag een zoon het obductieverslag van zijn moeder inzien?'

Vragen & Antwoorden
Meer standaard 'Vragen & Antwoorden' over diverse onderwerpen zijn telefonisch opvraagbaar via de Artseninfolijn en te vinden op de website: www.knmg.nl/artseninfolijn. Antwoord via de Artseninfolijn is gratis als de bellende arts lid is van de federatie KNMG. De medewerkers van de Artseninfolijn zijn op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur bereikbaar via telefoonnummer (030) 28 23 322, faxnummer (030) 28 23 397 of per e-mail: artseninfolijn@fed.knmg.nl. Als alle telefoonlijnen bezet zijn, kunt u een voicemailbericht inspreken.

Laatst gewijzigd: 09-06-2005