Technische Universiteit Delft

Publiek-private samenwerking op het gebied van microsysteem-technologie

MicroNed van start

MicroNed, een nationaal consortium van onderzoekers en ondernemers op het gebied van microsysteem-technologie, heeft onlangs het groene licht gekregen van het Ministerie van Economische zaken. Het programma heeft ¬ 28 miljoen subsidie gekregen in het kader van de BSIK regeling, een subsidieregeling van de Nederlandse regering ter versterking van de kennisinfrastructuur. Het totale budget van het programma bedraagt ¬ 56 miljoen.

Microsysteem-technologie integreert verschillende functies (zoals elektrische, optische en thermische signaalverwerking, sensoren en actuatoren) in een systeem op micrometer schaal. Een goede samenwerking tussen verschillende disciplines is essentieel voor de ontwikkelingen in dit vakgebied. Binnen MicroNed zijn circa 250 onderzoekers uit een groot aantal disciplines werkzaam. Negen kennisinstituten en 23 bedrijven, waarvan 18 uit het MKB, zijn betrokken. De TU Delft is penvoerder.

MicroNed heeft tot doel de kennis op het gebied van microsysteem-technologie verder te ontwikkelen en te verspreiden. Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de verdere toepassing van deze technologie in de industrie. Het Nederlandse onderzoek op dit gebied behoort tot de internationale top, maar vindt vaak moeilijk de weg naar het bedrijfsleven , zegt program manager Jan Emmerzaal. Met MicroNed willen we bevorderen dat de kennis op dit terrein toepassing vindt in nieuwe, commercieel interessante producten door nauwe samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en industrie, bundeling van kennis en infrastructuur en nieuw onderzoek. Ook zal MicroNed veel aandacht besteden aan de verspreiding van opgedane kennis en uitbreiding en coördinatie van onderwijs op het gebied van microsysteem-technologie.

MicroNed omvat vier, onderling sterk samenhangende clusters:

SMACT (Smart Micro Channel Technology) richt zich op de ontwikkeling van korte, lange, enkel- en meervoudige microkanalen met als mogelijke toepassing een micro-zeef, die bijvoorbeeld melk verregaand kan zuiveren, of de ontwikkeling van een systeem om geneesmiddelen zeer fijn te vernevelen.

MISAT (Micro Satellite) werkt aan het ontwikkelen van een nieuwe generatie microsatellieten waarmee vliegen in formatie mogelijk is. De daarvoor te ontwikkelen kennis heeft daarnaast als mogelijke toepassing, draadloze communicatie en regelsystemen voor lucht en wegverkeer.

MUFAC (Micro Factory) richt zich op de vervaardiging en assemblage van microcomponenten en systemen.

FUNMOD (Fundamentals, Modelling and Design of Microsystems) legt zich toe op het verkrijgen van meer inzicht in microsystemen en het komen tot bijbehorende ontwerprichtlijnen voor deze systemen .

Meer informatie is te vinden op: www.microned.nl

Noot voor de pers:

Meer informatie wordt verstrekt door:

ir. Jan Emmerzaal, program manager MicroNed, tel. 015 278 2703 of 06 5335 6119, e-mail j.p.emmerzaal@microned.nl en door Karen Collet, persvoorlichter van de TU Delft, tel. 015 278 5408, e-mail: k.collet@tudelft.nl.