Provincie Flevoland




Aftrap kennislandgoed Flevoland

Wetenschappelijke en toegepaste kennis gaan in Flevoland met agrarische ondernemers samenwerken onder de paraplu Kennislandgoed Flevoland. Tussen Dronten en Lelystad gaat het gebeuren: daar waar de Hanzelijn en de N23 worden aangelegd gaat men in gesprek voor één gemeenschappelijk doel: hoe kunnen we maximaal van elkaars kennis profiteren om dit gebied met wijsheid, duurzaam en kansrijk in te richten.

Typisch Flevolands, naar het oordeel van gedeputeerde Andries Greiner vanochtend in een verklaring.
Opnieuw is er sprake van pionieren in de polder. Wat je gaat zien is dat onderwijs, ondernemers en overheid dat gebied als
experimenteerruimte gaan gebruiken, dat ze kennis gaan delen. Dat doen ze om tot innovatie te komen, ten behoeve van een moderne landbouw en een verantwoorde inrichting van de corridor Lelystad - Dronten. Eerder investeerde de provincie 40.000 euro in de voorstudie van dit project.

In het geldende Omgevingsplan is aangekondigd dat voor het gebied tussen Dronten en Lelystad een integrale inrichtingsstudie wordt uitgevoerd. De voorgenomen studie die met de betrokken gemeenten en andere instanties wordt uitgevoerd gaat nu dus van start onder de naam Kennislandgoed. Dit houdt in dat aan alle aspecten die voor de inrichting en het gebruik van dit gebied relevant zijn, aandacht zal worden besteed.
Het Kennislandgoed is een onderdeel van een groter studiegebied, de zogenaamde Oost-West-as, het gebied tussen Lelystad en het Drontermeer.

Een stuurgroep gaat innovatieve projecten stimuleren. In de stuurgroep zijn alle betrokkenen vertegenwoordigd: de provincie Flevoland, het Wageningen Universiteit & Reseachcentrum, de Aeres- groep, de gemeente Dronten , de gemeente Lelystad, Ondernemersvereniging Kennislandgoed, Waterschap Zuiderzeeland, Domeinen IJsselmeerpolders, Staatsbosbeheer directie Oost, de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en het niet-agrarische bedrijfsleven. Een projectgroep wordt belast met de coördinatie en uitwerking van passende projecten.

Om het gemeenschappelijke belang tot uiting te brengen is een intentieverklaring, een soort handvest, opgesteld en ondertekend. Greiner: Deze unieke samenwerking legt de basis voor onze ambitie: uitbouw naar een internationaal kenniscentrum voor onderzoek en scholing in een veranderend hoogwaardig productiegebied, waarin ruimte wordt geboden voor natuurelementen, maatschappelijke beleving, recreatie en waterberging.