Hoe visuele hersenen weten wat belangrijke informatie is
Promotie Cognitieve neurowetenschappen
donderdag 9 juni 10.00 uur
Onderzoek heeft aangetoond dat geattendeerde visuele informatie een sterkere respons opwekt in hersengebieden die betrokken zijn bij de perceptuele verwerking van informatie. Visuele informatie wordt perceptueel kennelijk sterker verwerkt, en mensen zijn hierdoor in staat om sneller op belangrijke gebeurtenissen te reageren. Onduidelijk was echter hoe deze visuele gebieden weten wat belangrijke informatie is. Daarom deed Heleen Slagter onderzoek naar de neurale mechanismen die betrokken zijn bij het richten van de aandacht en de specificatie van taakrelevante informatie. Ze werkte hiertoe onder andere met de beeldgevende technieken ERP en fMRI. Slagter constateerde dat het ongeveer 600 milliseconden duurt voordat de aandacht volledig is gericht en dat een netwerk van frontale en pariëtale hersengebieden ten grondslag ligt aan dit proces. Deze gebieden genereren een attentionele set (ook wel een bias genoemd), zodat op het moment dat een belangrijke gebeurtenis zich voordoet, men hier selectief op kan reageren.
Mw. H.A. Slagter: Top-down control of visual attention. Complementary findings from ERP and fMRI studies. Promotor is prof. dr. A. Kok.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam