Procuctschap vee, vlees


08-06-2005 PB 17

Anevei luidt de noodklok: stop stimuleren productie eieren nieuwe lidstaten

De Europese Unie (en dus ook Nederland) moet stoppen met het stimuleren van de productie van eieren in de nieuwe lidstaten terwijl de Nederlandse sector al langere tijd lijdt onder overproductie. Dat zegt brancheorganisatie ANEVEI naar aanleiding van signalen uit de achterban dat de lage prijzen Nederlandse producenten de nek omdraait. Aanhoudende lage eierprijzen door overproductie in de EU brengen meer en meer pluimveebedrijven in de problemen Inlegcijfers van broedeieren wijzen op een productievermindering, maar tegelijkertijd stimuleren de EU een productie-uitbreiding in m.n. de 10 nieuwe EU landen. Het is moeilijk te verkroppen, dat de landen uit de EU-15 en dus ook Nederland, via stimuleringprogramma's hun eigen concurrentie financieren. Het is niet uit te leggen dat de EU-15 de eierproductie moet inkrimpen en dat de productie in de nieuwe EU-10 juist wordt opgejaagd. Met een 'level playing field' heeft dit weinig van doen. Het relatieve hoge eierverbruik in de nieuwe EU landen zal door de welvaartstijging komende jaren naar verwachting teruglopen. Een EU consumptie daling van procenten valt niet uit te sluiten. Daarbij komt nog het negatieve effect van de liberalisering van de wereldhandel, zodat importheffingen en exportstimuleringsubsidies verdwijnen. Vooral goedkope eipoeders kunnen dan massaal de EU binnen vloeien ten nadele van de eigen EU productie. De ANEVEI roept de Commissie en het Europarlement op tot de volgende maatregelen:
· Het voeren van een gelijke agrarische structuurpolitiek voor alle landen in de EU-25 en de discriminerende productiestimuleringsprogramma's in m.n. de nieuwe EU-10 onmiddellijk te stoppen.
· Het invoeren van een Europese opkoopregeling voor eieren (eiproducten) om in combinatie met maatregelen voor verplichte productievermindering wat verlichting te brengen in de marktsituatie.
· Het stimuleren van programma's ter verhoging van de eierconsumptie door de beschikbaarstelling van fondsen.
· Het in de WTO-onderhandelingen centraal stellen en handhaven van de 'non-trade concerns'. Eieren die geproduceerd zijn basis van niet in de EU toegelaten standaarden mogen niet geïmporteerd worden. Eieren en eiproducten moeten in de WTO onderhandelingen ingedeeld worden in de categorie 'zeer gevoelige producten'.
· Het ervoor zorgen, dat de afbouw binnen de WTO van importbarrières en exportstimuleringssubsidies voor dierlijke producten minstens synchroon lopen met de afbouw van het markt- en prijsbeleid voor granen, zodat voerprijzen kunnen dalen. Dit heeft een gunstige invloed op de kostprijs van eieren in de EU. De huidige marktondersteuning voor granen leidt immers tot een hogere kostprijs van eieren. De ANEVEI is de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren. De ANEVEI heeft 60 leden die circa 80% van de productie vertegenwoordigen en staat als branche organsiatie open voor samenwerking met de agrarische - en de maatschappelijke organisaties voor een gezonde, duurzame eiersector voor de EU in het algemeen en voor Nederland in het bijzonder. Nadere informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met Ton van Dijk telefoon (0341) 56 09 04. Ga naar PVE bedrijfsnet