Ingezonden persbericht
Nieuws op www.wijninfo.nl
Proef! wijn: In vijf hoofdstukken leren genieten van wijn...
De wijnconsumptie in Nederland stijgt nog steeds. 75% van de wijn wordt thuis gedronken, meestal met vrienden. De wijnkeuze is vaak moeilijk, vooral als de kennis beperkt is. Bij jonge mensen is de drempel het hoogst. De vraag is of het draait om wijnkennis of zelfkennis. Weten wat je lekker vindt is prioriteit voordat je een wijn kunt kiezen. Merijn Tol en Gijs Thio (foto links) schreven een boek dat in een handomdraai leert proeven en genieten van wijn.
'Proef! Wijn' is geen gewichtige literatuur, gebruikt geen wollige taal of heftige termen, maar is een boek over wijn in de levensstijl van nu. Het boek is opgemaakt in 'magazine-style' met veel glossy fotografie waardoor het een blader- en belevenisboek is geworden.
De eerste stap naar het genieten van wijn is het ontdekken van de eigen smaak. 'Proef! Wijn' geeft tips voor het organiseren van een proeverij met vrienden en legt uit hoe je moet proeven. Het benoemen van verschillende smaakstijlen helpt de eigen beleving structureren. In vogelvlucht worden vervolgens alle aspecten van wijn belicht, waarbij eenvoud troef is. In heldere taal en overzichtelijke hoofdstukken wordt duidelijkheid geschept in de ondoorzichtige wereld van de wijn. Het boek leest als een magazine, of men vooraan begint of halverwege aanhaakt. Het bevat veel praktische tips; zoals hoe lang een fles witte wijn in de koelkast moet liggen en hoelang op ijs voor hij koud genoeg is. Nieuwe combinaties en aparte momenten worden belicht, zoals wijnen bij groenten of soep en wijnen bij bepaalde tv-programma's (Gigondas bij Voetbal en Elzas bij RTL Boulevard). Het boek is verrassend modern opgemaakt wat het boek aantrekkelijk maakt voor een jongere doelgroep.
De auteurs van Proef! Wijn zijn beide jonge dertigers en gefascineerd door wijn. Merijn Tol is free-lance culinair redacteur van TIP en werkt daarnaast als redacteur en foodstylist voor diverse andere bladen. Ook is zij actief in de catering. Gijs Thio is sommelier bij het Italiaanse restaurant Caffè Toscanini en geeft wijnadvies aan horeca en particulieren. Het idee voor het boek ontstond tijdens een dineetje met vrienden en wijn. Dat is precies wat hun boek ook uitdraagt, het inspireert tot zelf ontdekken en beleven. Nodig zelf vrienden uit, ga zitten en proef!
Proef! Wijn is verkrijgbaar bij boekhandel en warenhuis.
Uitgeverij het Spectrum
Winkelprijs ¤ 14,95 ISBN 90 274 9979 9
www.spectrum.nl
Ingezonden persbericht