Politiebond ACP

Massale politieacties op komst Leusden, 27 mei 2005

De politiebonden NPB, ACP en VMHP gaan vanaf 8 juni actie voeren tegen de hoogste werkgever van politiemensen, minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De minister is namelijk van plan de arbeidsvoorwaarden van de politieambtenaren ingrijpend te verslechteren (veel verder dan in het sociaal akkoord afgesproken). Ruim anderhalf jaar vruchteloos onderhandelen laat zien dat hij niet serieus wil onderhandelen over een nieuwe CAO voor de politie.

De landelijke politiebonden hebben geconstateerd dat deze minister niet via onderhandelingen op andere gedachten is te brengen. Remkes weigert overleg over een CAO aan te gaan. Het is dan ook tijd geworden om de druk op te voeren. Zijn kortzichtige afbraakbeleid moet door vakbondsacties onder de aandacht worden gebracht van het grote publiek, de media, de Tweede Kamer en zijn collegas in binnen- en buitenland.

Remkes houdt vol geen geld te hebben voor een algemene salarisverhoging en betere vergoedingen voor onregelmatig werk, woon-werkverkeer en kinderopvang. Ook wil hij de vervroegde pensionering bij de politie zo veel mogelijk terugdringen zowel door het aantal rechthebbenden te beperken als door het sparen een stuk duurder te maken. Als Remkes zijn zin krijgt, zal het leeuwendeel van de politiemensen voortaan niet meer met behoud van een inkomen op hun 60- of 61-ste verjaardag kunnen stoppen met werken, maar pas op hun 65-ste. Dat het politiewerk een slijtend beroep is daar gaat hij gemakshalve aan voorbij.

Tot slot heeft de minister er ook geen moeite mee dat politieambtenaren vanaf 1 januari 2006 aanzienlijk meer voor hun ziektekostenverzekering moeten gaan betalen dan nu het geval is. De werkgeversbijdrage aan de verzekeringspremie van gezinsleden en gepensioneerde werknemers wil hij zelfs helemaal afschaffen. Wanneer het nieuwe ziektekostenstelsel op 1 januari wordt ingevoerd stijgen de ziektekosten van politiemensen daardoor meer dan die van de andere Nederlanders. De politiebonden constateren dan ook dat de minister druk bezig is met het realiseren van een golf van verslechteringen voor het politiepersoneel. Daar komt bovenop dat minister Remkes zo spoedig mogelijk ook nog een forse extra loonkorting bij ziekte wil invoeren. In geld uitgedrukt zal dit alles een verlaging van het netto maandsalaris tot gevolg hebben van enkele honderden euros !

Jong en oud, executief en niet-executief: iedereen die bij de politie werkt is zwaar de klos! Het is dan ook bittere noodzaak om deze minister samen een halt toe te roepen. Doen we dat niet, dan worden de arbeidsvoorwaarden voor politieambtenaren in één klap afgetuigd op een manier die voor jaren en jaren zijn sporen zal nalaten in de samenleving.

De afgelopen weken hebben de NPB, ACP en VMHP een gezamenlijk actieplan uitgestippeld voor het voeren van acties. Daarbij is ervoor gekozen de fase van ludieke acties over te slaan en meteen te gaan werken aan protestvormen met een confronterend karakter. Politieambtenaren hebben op dat vlak overigens minder mogelijkheden dan andere groepen werknemers. Gezien hun speciale verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving staat de rechter het voeren van bepaalde harde acties door de politie niet toe: de bonden zullen de rechtsstaat op dit punt (moeten) respecteren.

De eerste actie is een massale protestdemonstratie in Goes op woensdag 8 juni. Tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gaan wij het de daarbij aanwezige minister Remkes duidelijk maken dat zijn politiemensen deze verslechteringen niet pikken.

De daaropvolgende actie start zondag 12 juni en is de zogenaamde blauwe belegering van het ministerie van BZK in Den Haag. Het is de bedoeling dat vanaf dat weekend 24 uur per dag een wisselende hoeveelheid politieambtenaren voor het ministerie gaat posten en op andere wijze nadrukkelijk aanwezig is in Den Haag om het beleid van deze minister aan de kaak te stellen. Het gaat hierbij om een estafetteactie die dag en nacht doorgaat, iets dat in Nederland nog niet eerder op deze schaal is voorgekomen. De actievoerende politiemensen worden drie keer per dag ververst door een nieuwe ploeg collegas omdat de politiebonden er van uitgaan dat de acties langere tijd gaan duren. Dat dit ook gevolgen kan hebben voor het politiewerk in de regios is daarbij niet uit te sluiten.