Ingezonden persbericht

Persbericht Amsterdam, woensdag 8 juni 2005

Amsterdamse krakers 'herkraken' Kerkstraat 244 uit protest tegen ontruiming voor leegstand en anti-kraak.

Afgelopen woensdag avond hebben Amsterdamse kraakgroepen opnieuw bezit genomen van de Kerstraat 244. Omdat het pand van eigenaar 'De Kronenberg groep' na ontruiming weer leeg zou komen te staan. Het pand zou slechts bewaakt gaan worden door anti-krakers zodat Kronenberg zijn speculatie practijken door zou kunnen zetten. Amsterdamse kraakgroepen vinden dat het tijd is voor structurele oplossingen voor leegstand en speculatie.

Afgelopen zondag werd de Kerkstraat 244 op advies van buurtbewoners na 2 jaar leegstand gekraakt. Maandag ochtend echter werd het pand door de politie ontruimd. Omdat het pand 'in gebruik' zou zijn bij anti-kraak (kraakwacht) bureau AD-HOK. Dat de politie de dag ervoor zelf had geconstanteerd dat het pand, op wat achtergelaten rotzooi na, leegstond waren ze daarbij eventjes vergeten. Na ontruiming werd de sleutel overgedragen aan Kronenberg.
De eigenaar Kronenberg (grootste vastdgoedeigenaar/speculant van Amsterdam) wil na de ontruiming het opnieuw leegstaande pand slechts laten bewaken door enkele anti-krakers.
Voordat deze anti-krakers het pand kunnen betrekken hebben Amsterdamse kraakgroepen besloten het pand te herkraken omdat er structurele oplossingen moeten komen tegen dit soort speculatie en leegstand practijken. Anti-kraak is verbloeming en bescherming van leegstand en speculatie. Anti-krakers worden zonder huurbescherming in deze leegstaande panden gezet om ze zo te bewaken tegen kraakacties
Kraken is altijd een manier geweest om druk uit te oefenen op huiseigenaren die met hun bezit speculeren en leeg laten staan. Amsterdamse kraakgroepen vinden dat er een duidelijk gemeente beleid gevoerd moet worden tegen leegstand en speculatie. De Amsterdamse gemeente, justitie en politie laat zich als blinde poppekast poppen door de vastgoedeigenaren/speculaten misbruiken om ontruimingen voor leegstand en ant-kraak uit te voeren.
Zolang de Amsterdamse gemeente zich op deze manier opstelt en alleen aan symtoom bestrijding doet wat betreft leegstand en speculatie zullen de kraakgroepen de taak op zich blijven nemen om doormiddel van kraakacties de druk op de ketel te houden bij vastgoedeigenaren en speculanten.
Zolang de Amsterdamse gemeente, justitie en politie blijft ontruimen voor leegstand en anti-kraak blijven de kraakgroepen zich verzetten tegen deze ontruimingen en alles herkraken en terugpakken waar zij dat noodzakelijk vinden.

LEEGSTAND EN SPECULATIE IS MISDAAD!
WONEN IS EEN RECHT!
KRAKEN GAAT DOOR!!!

De Amsterdamse kraakgroepen.

Voor meer informatie, Contact:
Koert: 0643064234
Johan: 0623739944
Jan: 0612915863

---- --

Bijlage 2
Leegstand en gemeentebeleid

In de stad Amsterdam is sind jaar en dag een behoorlijke leegstand.
Door de jaren heen zijn de achtergronden van leegstand en de sectoren waarin de leegstand zich manifesteert veranderd. Leegstand doet zich de laatste jaren voornamelijk voor in het commerciële vastgoed. Het gaat vooral om kantoorpanden, deze relatief grootschalige en deels structurele leegstand wordt veroorzaakt door de overcapaciteit in commercieel vastgoed die de laatste jaren is ontstaan. De leegstand is structureel waar het gaat om verouderde gebouwen die niet meer voldoen aan de steeds hogere eisen van de gebruikers.
Leegstand van woningen doet zich hoofdzakelijk voor bij woningen boven winkels. Daarnaast is er een grote leegstand in de zogenaamde uitpondcomplexen (vooral gesplitste meergezinswoningen), waarbij de de verhuurders de vrijgekomen huurwoningen niet opnieuw verhuren maar leeg laten staan in afwachting van verkoop. De woningen worden bewust niet verhuurd, omdat de potentiële verkoopopbrengst van de lege, niet met verhuur 'bezwaarde' woningen veel hoger is. Deze problematiek doet zich voornamelijk voor bij de commerciële verhuurders, maar tegenwoordig ook steeds meer en meer bij woningbouwcorporaties. Speculatieve doeleinden, namelijk een hoge verkoopprijs is daarvan de oorzaak.
Het risico dat panden gekraakt worden is voor speculanten/vastgoed eigenaren veel effectiever gebleken dan de huidige controle en bestrijding van leegstand en speculatie door de gemeente.
Speculanten/ vastgoedeigenaren hebben doormiddel, van tijdelijke verhuur en anti-kraak (kraakwachten), hun eigen maatregelen genomen om leegstand te verbloemen en kraakacties te voorkomen. Tot op de dag van vandaag ziet ook de gemeente Amsterdam de passende oplossing tegen leegstand in tijdelijke verhuur en anti-kraak. Dat speculanten/ vastgoedeigenaren hiermee alleen maar mee geholpen zijn is duidelijk. Zij hoeven alleen maar te denken aan de winst maximalisatie terwijl zij onder de huurbescherming uitkomen. Tijdelijke verhuur en anti-kraak gebruiken om leegstand tegen te gaan is symptoombestrijding, die niets veranderd aan de vaak speculatieve oorzaken van de leegstand.
Anti-kraak is zowieso een illegaal en a-sociaal middel om leegstand te bestrijden. Tijdelijke verhuur zou alleen ingezet moeten worden bij voorgenomen sloop en grootschalige renovatie op grond van een restrictieve toetsing aan de leegstandswet.
De gemeente zoekt haar oplossingen in bovengenoemde symptoombestrijding en doekjes voor het bloeden. Het zou haar taak moeten zijn om de oorzaken van leegstand en speculatie structureel aan te pakken.
Mogelijkheden om effectief deze zaken tegen te gaan zijn er ons inziens voldoende;
. De Gemeente Amsterdam moet de mogelijkheid krijgen om na een jaar leegstand de bestemming kantoor of bedrijf te wijzigen in woonruimte, het gebouw te vorderen, voorzieningen aan te brengen en als woonruimte toe wijzen aan woningzoekenden.
. De Gemeente Amsterdam moet de bevoegdheid nemen om woningen (ook boven winkels) na een jaar leegstand te vorderen. Het is noodzakelijk om de eigenaar een last met dwangsom op te leggen om een opgang aan te leggen en de ruimte bewoonbaar te maken.
. Wij zijn tegen de verkoop van huurwoningen. Echter in het licht van het bestaande beleid moeten er gemeentelijke afspraken komen met verkopende corporaties om voor verkoop bestemde huurwoningen terug te gooien in de reguliere verhuur waneer de woning na een jaar niet is verkocht.
. Een actiever aanschrijvingsbeleid verhoogt de druk op de ketel die nodig is bij speculanten/vastgoedeigenaren. En kan in sommige gevallen leegstand voorkomen.
Het is zoals hierboven uitgelegd belangrijk dat de gemeente een actief beleid voert tegen leegstand en speculatie en te investeren en/of de bestemming te veranderen naar de sociale behoeftes van de stad.

---- --