Nieuw-Vlaamse Alliantie


Rapporteur Raad van Europa wil strikte toepassing taalwetgeving

Brussel (08/06/05)

N-VA-parlementslid Mark Demesmaeker is verheugd dat de rapporteur van de Raad van Europa, Minodora Cliveti, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanport om de taalwetgeving in Brussel strikt na te leven. Het Franstalig pleidooi voor een versoepeling van de taalwetgeving in Brussel valt bij Cliveti duidelijk in dovemansoren.

Op 1 oktober 2002 werd door 5 Nederlandstalige parlementsleden en lokale mandatarissen uit Brussel een petitie ingediend bij de Raad van Europa m.b.t. het recht op gezondheid van Nederlandstaligen in Brussel. De indieners klagen aan dat Nederlandstaligen in heel wat Brusselse ziekenhuizen, zelfs op de spoeddiensten, niet kunnen worden geholpen in de eigen taal. Na de passage van een eerste rapporteur, de Let Boris Cilevics, vaardigde de Raad van Europa via de Commissie Sociale zaken en Gezondheid een tweede rapporteur af om zich te vergewissen van de situatie in de Brusselse ziekenhuizen.

Op basis van een ontwerprapport legt rapporteur Cliveti in de Commissie Sociale Zaken en Gezondheid nu een ontwerpresolutie voor ter goedkeuring. De resolutie benadrukt dat medische zorgen in de eigen taal ook in Brussel een essentieel patiëntenrecht is. In de praktijk laat dit principe echter te wensen over, aldus de resolutie. De huidige taalwetgeving moet dan ook niet versoepeld worden, de naleving ervan moet beter afgedwongen worden. De resolutie doet het Brussels Hoofdstedelijk gewest en haar politici dan ook enkele concrete aanbevelingen zoals:


- bijkomende administratieve en juridische middelen om de tweetaligheid in de Brusselse ziekenhuizen te garanderen.


- een versterking van het toezicht om een correcte toepassing van de taalwetgeving te kunnen afdwingen


- meer tweetalig personeel in de ziekenhuizen en taalcursussen in de medische opleidingen

Verder richt de resolutie ook een "uitnodiging" aan de federale regering om de communicatie tussen Franstaligen en Vlamingen te verbeteren en om het beruchte Minderhedenverdrag te ratificeren en de Franstaligen als een minderheid in Vlaanderen te erkennen. Demesmaeker reageert schamper op deze uitnodiging: "Zulke bepaling is blijkbaar een verplicht nummer geworden in de resoluties van de Raad van Europa. Het staat hier ook compleet niet op zijn plaats. Wat hebben essentiële patiëntenrechten in de Brusselse ziekenhuizen nu te maken met het lot van de rijke Franstalige bourgeoisie die zich weigert aan te passen in de Vlaamse rand? Ik stel alleszins voor dat de Vlaamse leden van de Raad van Europa een amendement indienen om die onzinnige passage uit de resolutie te halen."

Wat de grond van de zaak betreft, nl. de toepassing van de taalwetgeving in de Brusselse ziekenhuizen, reikt Demesmaeker concrete oplossingen aan. "De vice-gouverneur van Brussel moet de benoeming van Nederlandsonkundigen in de openbare Brusselse ziekenhuizen kunnen vernietigen. Daarnaast moet de financiering van de ziekenhuizen die niet voldoen aan de tweetaligheid opgeschort worden. De middelen die zo worden uitgespaard, gaan tijdelijk naar deze ziekenhuizen die wel de tweetaligheid van hun diensten garanderen."

Als lange termijnoplossing stelt Demesmaeker voor dat alle artsen en verplegend personeel alleen hun beroep in Brussel kunnen uitoefenen wanneer zij aan de hand van een examen bewijzen dat ze tweetalig zijn. De Grondwet laat het regelen van het taalgebruik enkel toe voor handelingen van het openbaar gezag en voor gerechtszaken. Wettelijk kan men dus bv. artsen of verplegers niet opleggen om Nederlands te spreken. De Grondwet verbiedt echter niet dat er voorwaarden gesteld worden voor de uitoefening van een beroep, zoals bv. dat van arts. Een van die voorwaarden kan de taalkennis zijn. Op basis van een onderscheid tussen enerzijds het grondwettelijk verbod op een regeling van het taalgebruik en anderzijds een regeling van de taalkennis, bevestigde de Raad van State in een vroeger advies dat deze oplossing wettelijk perfect mogelijk is . Concreet kan wettelijk vastgelegd worden dat in het tweetalige Brussel artsen en verplegers hun beroep enkel kunnen uitoefenen wanneer ze bewijzen dat zij zowel Frans als Nederlands kennen. Zo wordt gegarandeerd dat zowel Nederlandstaligen als Franstaligen niet alleen in de openbare, maar in alle ziekenhuizen, terecht kunnen in hun eigen taal en wordt zodoende een structurele oplossing geboden voor de toekomst.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be