Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 8 juni 2005

Verdachte van voorbereiding aanslag op Amerikaans konvooi in Irak aangehouden

Bij de doorzoeking van een woning in Amersfoort heeft de Nationale Recherche een videoband aangetroffen met beelden van de voorbereiding van een aanslag op een Amerikaans militair konvooi in Irak. De opnamen zijn gemaakt in oktober 2003.

Op de videoband leggen gemaskerde mannen in het Arabisch verklaringen af over aanslagen op het Amerikaanse leger in de omgeving van Faluja. Deze beelden worden afgewisseld met opnamen van ingegraven mijnen.

Het commentaar bij de beelden luidt: "Dit zijn de explosieven. De Amerikaanse voertuigen gaan over deze weg. Als zij het benaderen, kunnen wij ze op een afstand van 500 meter tot ontploffing brengen met een afstandsbediening, zodat onze mensen geen gevaar lopen."

Een van de mannen op de video, een 32-jarige Nederlander van Irakese afkomst, is in zijn woning in Amersfoort aangehouden. In het onderzoek zijn door de Nationale Recherche nog drie andere Irakese immigranten (twee van 35 en een van 20 jaar uit Amersfoort en Barneveld) aangehouden. Twee van hen worden verdacht van inbraak, bedreiging en illegaal wapenbezit. Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachten aanslagen in Nederland voorbereidden.

Bij doorzoekingen van de woningen van de verdachten trof de Nationale Recherche twee vuurwapens en munitie aan. Daarnaast is onder andere beslag gelegd op administratieve bescheiden, gsm-telefoons, videobanden, fotorolletjes, fotos, negatieven en computerbestanden. Ook is een groot aantal cd-roms aangetroffen met amateurbeelden van (zelfmoord)aanslagen in vermoedelijk Irak.

Het onderzoek is onder leiding van het Landelijk Parket gestart in september 2004. Aanleiding was informatie van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD)) en de Militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) over betrokkenheid van Irakese immigranten bij aanslagen in Irak. Het Landelijk Parket onderhoudt contact met de justitiële autoriteiten in de Verenigde Staten over deze zaak.

De vier verdachten zijn na hun aanhouding op 2 mei door de rechtbank in Rotterdam in voorlopige hechtenis geplaatst.

Voor informatie: Wim de Bruin