Gemeente Den Haag

juni 2005
Veiligheid op Haagse scholen krijgt een voldoende (8 juni)

Een grote meerderheid van leerlingen, docenten en medewerkers van Haagse scholen voor voortgezet onderwijs geeft de veiligheid op hun school een voldoende. Toch heeft een derde wel eens te maken gehad met agressie en geweld op scholen. Dat blijkt uit een onderzoek van Regioplan dat dit voorjaar is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag.

Van de 43 aangeschreven scholen hebben 31 scholen deelgenomen aan het onderzoek. Ruim 250 medewerkers en 1300 leerlingen hebben op school een vragenlijst ingevuld. Leraren en leerlingen die al een tijdje naar dezelfde school gaan, voelen zich vaak veilig. De klaslokalen worden als meest veilige ruimten op en rond school ervaren.

Nulmeting
De gemeente Den Haag deed niet eerder onderzoek naar veiligheidsbeleving op scholen voor voorgezet onderwijs. Het onderzoek van Regioplan maakt onderdeel uit van het actieprogramma 'Een veilige school' en is een nulmeting. Het is daarom lastig de resultaten te interpreteren: er is geen vergelijkingsmateriaal. Over twee jaar, als het actieprogramma wordt afgerond, wordt het onderzoek herhaald. Dan is ook duidelijk of de maatregelen uit het actieprogramma succesvol zijn geweest in het verbeteren van veiligheid op en rond Haagse scholen.

Veilige schoolomgeving
In het actieprogramma 'Een veilige school' staan concrete beleidsvoorstellen en maatregelen die de veiligheid in en om scholen structureel moeten verbeteren. Het programma werd in oktober 2004 gepresenteerd door schoolbesturen, ketenpartners en de gemeente Den Haag. Wethouder van onderwijs Pierre Heijnen: "De resultaten van de nulmeting geven een duidelijk beeld van de veiligheid op en rond scholen voor voortgezet onderwijs in Den Haag. Als uit de analyse van de gegevens blijkt dat bijsturen van het actieprogramma noodzakelijk is, dan doen we dat uiteraard. Ik ben ervan overtuigd dat het actieprogramma de komende twee jaar zeker blijft bijdragen aan een veiliger schoolomgeving voor iedereen die daar bij betrokken is: leerlingen, leerkrachten en ouders."

Partners
Bij de meeste acties uit het actieprogramma spelen de scholen de belangrijkste rol. De gemeente heeft hierbij een regisserende rol: partijen bijeen roepen, doorgeven van good practices, daar waar nodig beleid ontwikkelen op stedelijk niveau en het stimuleren en faciliteren van de betrokken partijen. De belangrijkste partners in de keten rond veiligheid op scholen zijn de gemeente, schoolbesturen, Decentrale Welzijnsorganisaties (DWO's), Bureau Jeugdzorg, politie, Justitie, reclassering, Bureau Halt, Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming. Deze partners hebben intensief samengewerkt bij het opstellen en uitvoeren van het actieprogramma.

Meer informatie over het onderzoek van Regioplan staat op www.eenveiligeschool.nl