Gemeente Den Haag

juni 2005
Extra financiële impuls kwaliteit openbare ruimte (7 juni)

Het college heeft het jaarprogramma 2005 van het Grote Steden Beleid-III Fysiek 1 vastgesteld. Daardoor komen er de komende vijf jaar middelen van de overheid beschikbaar voor een extra kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte. Dat betekent dat er extra maatregelen kunnen worden genomen om de kwaliteit van de openbare ruimte te kunnen verbeteren. Deze maatregelen worden genomen op 200.000 vierkante meter vernieuwings- en pioniersgebieden en op 40.000 vierkante meter beheersgebied. Deze extra middelen komen bovenop het budget dat de diensten jaarlijks tot hun beschikking hebben.

Middelen voor kwaliteitsimpuls openbare ruimte
De kwaliteitsimpulsen in de beheergebieden vallen onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van wethouder Stolte van Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport. Hiervoor is in de periode 2005 - 2009 een bedrag van 6 miljoen beschikbaar, waarvan jaarlijks 1,2 miljoen mag wordt uitgegeven voor maatregelen op minstens 8.000 vierkante meter in de openbare ruimte. Voor dit jaar is een programma opgesteld waarbij de helft van de prestatie (4.000 vierkante meter) wordt ingezet op één locatieproject. Voor dit omvangrijke project is de keuze gevallen op het Dr. de Visserplein. De andere helft wordt verdeeld over een aantal kleinere projecten in Segbroek, Laak, Loosduinen en Escamp. Met de extra middelen wordt bijvoorbeeld op een aantal plekken openbaar groen opnieuw ingericht uit het oogpunt van sociale veiligheid. Daarnaast wordt een aantal speelvoorzieningen opgeknapt en wordt het asfalt op een aantal plekken hersteld. Deze werkzaamheden zijn voorbeelden van de acties die op stapel staan voor de komende vijf jaar.

Aanpak verloederde locaties
Het college heeft al eerder ingestemd om een bedrag te reserveren van 5 miljoen voor aanpak van minimaal 50 locaties, waar fysieke maatregelen nodig zijn om verloedering tegen te gaan. Jaarlijks wordt hier ook een bedrag van 1 miljoen beschikbaar gesteld en bekeken welke locaties in aanmerking komen. "Door deze manier van plannen, kunnen we flexibeler zijn om alert tegen verloedering op te treden", aldus wethouder Stolte (Stadsbeheer). Het programma voor dit jaar is opgezet op basis van input van de stadsdelen en er worden 14 locaties aangepakt, te weten: Centrum, Escamp, Haagse Hout, Loosduinen, Scheveningen, Segbroek en Laak.

Wat is het GSB-III
Het Grotestedenbeleid heeft tot doel de dertig grote steden tot krachtige steden te maken, waarin zichtbare resultaten worden geboekt, met een minimum aan bureaucratie. Krachtige steden zijn steden die veilig zijn, en die in alle opzichten voldoen aan de - steeds hogere - eisen die bewoners, bedrijven, instellingen, bezoekers en recreanten aan een stad stellen. Een economisch vitale stad, met hoogwaardige vestigings-locaties en een hechte sociale samenhang, die werk biedt aan wie dat zoekt. Kortom, een stad die kansen biedt aan zijn burgers en waar het veilig en prettig is om te verblijven.

Voor meer informatie, zie www.denhaag.nl/gsb.