GGZ Nederland

P E R S B E R I C H T GGZ Nederland

Amersfoort, 8 juni 2005

Marktwerking voor groot deel ggz wenselijk

Voor 70% van de cliënten, dat is de groep met een enkelvoudige psychische zorgvraag, leidt marktwerking tot meer keuzemogelijkheden, meer diversiteit in het aanbod, meer vernieuwing en meer service. Daarom kiest de ggz voor marktwerking voor deze groep. De sector trapt echter krachtig op de rem als het gaat om marktwerking in de complexe ggz, de zorg voor kwetsbare psychiatrische patiënten. Onze eerste zorg is dat deze groep mensen verzekerd wordt en blijft, ook in de nieuwe Zorgverzekeringswet. Iedereen moet verzekerd zijn voor de ggz die hij/zij nodig heeft. Dit vormt de kern van het standpunt van de ggz.

Voor goede marktwerking in de zorg heeft de consument meer informatie nodig. De ggz kan de consument binnen afzienbare tijd van de nodige informatie voorzien. Daardoor kan deze de kwaliteit van de zorg vergelijken en een overwogen keus voor een zorgaanbod maken.

Om de gewenste resultaten van marktwerking te bereiken vraagt GGZ Nederland van overheid en verzekeraars ook een inspanning. Zij moeten het zogenoemde risicovereveningssysteem verbeteren. Met een goed risicovereveningssysteem krijgen zorgverzekeraars met veel "zware" patiënten hun hogere financiële kosten gecompenseerd.

GGZ Nederland baseert dit standpunt op een economische analyse door het Instituut Beleid en Management (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland presenteert het standpunt van de sector tijdens het Jaarcongres met de titel GGZ EEN STERK MERK op donderdag 9 juni van 13.30 tot 17.00 uur in de van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Belangrijke stakeholders geven hun reactie.

Meer informatie over het congres en het rapport "Gereguleerde concurrentie in de planbare curatieve GGZ?" vindt u op onze website: www.ggznederland.nl

Noot voor de pers,