Gemeente Utrecht

SCHRIFTELIJKE VRAGEN inzake aanbesteding standaardwerkplek PC

55 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 7 juni 2005)

In het project bundeling en standaardisatie wordt een groot aantal PC's binnen de gemeente vervangen. In de nieuwsbrief Domstad.org, die het personeel informeert over de invoering van de standaardwerkplekken, staat dat de nieuwe PC's door HP worden geleverd.

De PC's die HP produceert bevatten de broomhoudende vlamvertrager TBBA. Dit is moeilijk afbreekbaar en erg schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Het belandt in het milieu tijdens de productie-, gebruiks- en afvalfase. Via voeding, maar ook door de huid of via de lucht krijgen mensen deze stoffen binnen. Dit soort schadelijke stoffen hopen zich op in vetweefsel en hebben vaak hormoonverstorende eigenschappen.

Voor deze broomhoudende vlamvertragers zijn goede alternatieven op de markt. In het voorjaar bleek uit testen die TNO in opdracht van Greenpeace heeft uitgevoerd, dat het plastic van de HP-computers voor twintig procent bestaat uit broomhoudende vlamvertragers. Naar aanleiding daarvan heeft Greenpeace gesprekken met HP gevoerd waaruit bleek dat HP niet bereid was deze schadelijke stoffen uit haar producten te vervangen door schonere alternatieven.

Op 19 november 2004 heeft Greenpeace het hoofdkantoor van HP in Utrecht afgesloten met een muur van duizend oude HP-computers. Hiermee heeft Greenpeace de aandacht gevestigd op de weigering van HP om over te stappen op schone alternatieven.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Deelt het College onze zorg over het gebruik van de broomhoudende vlamvertrager TBBA, en de invloed hiervan op de gezondheid van het gemeentepersoneel en het milieu?
2. Voor hoeveel PC's is er met HP een contract afgesloten?
3. Is er bij de aanbesteding voor de standaardwerkplek-PC's naast de prijs ook gelet op zaken zoals milieu- en gezondheidaspecten? Zo ja, hoe verklaart u dan de keuze voor HP? Zo nee, waarom niet?
4. Is het College het met GroenLinks eens dat de gemeente Utrecht bij de aanbestedingen rekening moet houden met het milieu, niet alleen vanwege het milieu en de gezondheid van de eigen werknemers, maar ook vanwege de voorbeeldfunctie?
5. Is het College met GroenLinks van mening dat gezien de milieuproblematiek het contract met HP niet gesloten had mogen worden?
6. Is het College bereid ons te informeren op welke gronden ontbinding mogelijk is?
7. Hoe gaat het College er in het vervolg voor zorgen dat dergelijke missers ten koste van milieu en de gezondheid van het personeel voortaan voorkomen worden?

---- --