Fontys


Fontys installeert Van Bottenburg als lector Sportbusiness

Prof. dr. Maarten van Bottenburg is vandaag geïnstalleerd als lector Sportbusiness aan Fontys Economische Hogeschool Tilburg. In zijn oratie `There is no business like sportbusiness' gaat hij in op de businesskansen die de sport biedt en de competenties die nodig zijn bij het benutten van die kansen. Deze competenties worden in de kenniskring van de lector ontwikkeld en toegepast vanuit het SPECO Sportbusiness Centre.
woensdag 8 juni 2005 door Femke Huvenaars
Het lectoraat Sportbusiness is verbonden aan Fontys Economische Hogeschool Tilburg (FEHT) ten behoeve van de opleiding Sport Economie & Communicatie (SPECO). Het lectoraat richt zich op onderwijsinhoudelijke vernieuwing, onderzoeksinnovatie en zakelijke dienstverlening in de sportbusiness, vanuit een geïntegreerde benadering. Daartoe heeft de FEHT het SPECO Sportbusiness Centre opgericht.

Het SPECO Sportbusiness Centre biedt bedrijven en organisaties in de sportwereld verschillende diensten aan: planontwikkeling, campagne-ontwikkeling, marketing advies en marketing research. Deze dienstverlening kan door twee verschillende groepen worden geboden. De eerste groep zijn deskundigen op het gebied van sportmarketing en sportmarketingcommunicatie, de tweede groep zijn studenten van SPECO. De studenten worden in het kader van hun derde- en vierdejaarsstages, ingezet, met supervisie en kwaliteitsbewaking door het lectoraat Sportbusiness. Het SPECO Sportbusiness Centre is met NOC*NSF een samenwerking aangegaan om vanuit deze laatste vorm van dienstverlening de bonden te ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van strategische marketingplannen.

Maarten van Bottenburg (1962) is lector Sportbusiness aan Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Daarnaast is hij directeur van het W.J.H. Mulier Instituut - Centrum voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek en bijzonder hoogleraar Sportontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Van Bottenburg heeft een jarenlange ervaring als ondernemer, wetenschapper en beleidsadviseur. Hij studeerde Sociologie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1994 cum laude op Verborgen competitie. Over de uiteenlopende populariteit van sporten. Naast dit proefschrift publiceerde Van Bottenburg diverse boeken, artikelen en rapporten over sport en permitteerde hij zich enige uitstapjes op het gebied van arbeidsverhoudingen, gezondheidszorg en sociale zekerheid.